Zonder eetstoornis ben ik niets

‘Ik ben bang dat als ik de eetstoornis overwin, ik niets meer over heb. Dat dan het leven helemaal niet zo leuk is – nu heb ik de eetstoornis nog waar ik op terug kan vallen.’ Herken je dit? Dit is een overtuiging welke ik de afgelopen week veel heb gehoord in de coaching sessies met mijn cliënten.
Zelf heb ik deze ook gehad. Heel sterk voelde ik dat ik beschermd werd door de eetstoornis.
Beschermd voor pijn, verdriet, frustratie, woede – welke tegen mij kon worden gebruikt door de buitenwereld, maar ook de emoties die ik zelf kon voelen.
Daarnaast was ik bang dat het leven helemaal niet zo leuk was en dat ik dan maar beter een eetstoornis kon hebben zodat ik toch nog iets had om op terug te vallen en om mee bezig te zijn.

Ik kan jou niet beloven dat het leven altijd feest is – want dit is het niet. Dit hebben wij de afgelopen tijd wel geleerd. Maar dat het leven zonder eetstoornis leuker en mooier is, geloof ik 100%.
Wel is het leven 9 van de 10 keer neutraal, geen pieken en dalen, maar leven. Je doet je ding. Maar je ding doen zonder eetstoornis is 1000x leuker en fijner dan met.

En nee, je hebt dan misschien geen eetstoornis meer om op terug te vallen. Dat klopt. Je hebt wel jezelf. Je hebt jezelf leren kennen. Je bent sterker geworden. Hebt gevochten om op te staan nadat je bent gevallen met pijn en frustratie. Je bent er. En daardoor kan jij altijd op jezelf terug vallen. Op de mensen om je heen omdat je hebt geleerd om, om hulp te vragen. Om je kwetsbaar op te stellen – wat met eetstoornis nooit gaat lukken. Vanuit die kwetsbaarheid ga je juist het gevoel hebben dat je er nooit alleen voor staat. Dat die eetstoornis geen vriend is, maar je jezelf als vriend hebt genomen. En de mensen om jou heen die plek hebben ingevuld.

Dus, is het leven zonder eetstoornis het waard? Ja 100%. Het leven is nogmaals, niet altijd makkelijk en leuk. Maar zonder eetstoornis wel een stuk leuker. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.