Heb je weleens het gevoel dat we wereld erop rekent dat jij alles bij elkaar houdt? Iets waar ik mezelf aan blijf herinneren is het volgende: zodra ik het niet uitdruk sla ik het op en dan wordt het steeds zwaarder om te dragen. De emoties, de zorgen, onze waarheid. Zovelen onder ons houden deze allemaal binnen. We houden eraan vast. We onderdrukken, ongeacht de zwaarte die we voelen op onze schouders. Ongeacht of we het willen uiten of het willen loslaten.

Misschien herken je dit wel en komt het onderdrukken met een hoge prijs, maar misschien ook wel met een groot voordeel. Wanneer je wordt blootgesteld aan veel instabiliteit, chaos en extreme ups en downs kan het gemakkelijk zijn om te leren hoe je die sterke rots kan zijn die niet zo makkelijk te verplaatsen is. De schouder om op te huilen. Degene die niet zo snel van streek te brengen is. De vriendin of de persoon die het allemaal wel kan.

We kunnen erkenning ontvangen, ons gezien voelen en mensen kunnen verbinding en geruststelling bij ons vinden – en dit kan heel goed aanvoelen. We kunnen geweldige maskers dragen die helpen om onze pijn te verbergen. Maar het niet delen en het inslikken van onze woorden voedt een gevoel van schaamte. Schaamte wat zegt: “We hebben dit masker nodig. Dit masker houdt ons veilig.”

Het is letterlijke bescherming zodra we ons niet kwetsbaar opstellen en deze erg diep van binnen begraven. Al deze dingen kunnen ons helpen om een gevoel van controle te ervaren. Wat ons een gevoel van veiligheid geeft. En dit, lief mens, is zo logisch.

De eerste stap is altijd erkennen, compassie tonen en omarmen dat dit masker jou veilig houdt. En dan te onderzoeken wat dit masker je eigenlijk kost…

Want al deze dingen kunnen er ook voor zorgen dat we ons helemaal niet onszelf voelen. In mijn eigen persoonlijke reis en het werk wat ik met mijn cliënten doe, is het verkennen van wat onze overlevingsstrategieën ons kosten heel belangrijk, maar we onderzoeken ook de voordelen ervan. En misschien is het onderzoeken van de voordelen wel het meest belangrijke onderdelen van dit proces.

Als we de dingen die we graag willen loslaten juist kunnen eren voor wat ze vóór ons hebben gedaan, en hoe erg zij ons hebben geholpen, kunnen we de ruimte maken om nieuwe manieren te eren om verbinding, grenzen, veiligheid en controle te creëren voor onszelf. Alleen dan zal de overlevingsstrategie verzachten.

Dus zodra je op je heling reis staat op dit moment en je stuit op delen in jou die maar aan je blijven trekken, waarvan het maar niet lukt om deze los te laten… dan nodig ik je uit om niet te forceren en in de plaats daarvan nieuwsgierig te zijn naar hoe dit jou heeft gediend. Hoe dit gevoel, deze emotie, het gedrag of het patroon jou heeft geholpen.

Kun je het eren? Kun je er misschien dankbaar voor zijn omdat het je zo heeft geholpen in de tijden dat jij het nodig had? Kun je nieuwsgierig worden naar wat je lichaam nodig heeft om zich veilig genoeg te voelen, zodat het zich durft open te stellen voor andere opties?

Wat komt er bij jou naar voren? Hoe hebben jouw delen jou gediend en al die jaren beschermd?

Als je nieuwsgierig bent naar het samenwerken met je lichaam en wilt leren hoe je in plaats van tegen je lichaam werkt leert hoe je het kunt uiten, wil je leren hoe jij daadwerkelijk kunt verwerken wat zo’n lange tijd zo zwaar voelde en hoe jij veilige verbindingen kunt creëren? Dan nodig ik je uit voor de Transformative Trauma Healing Fundamentals. Een laagdrempelig programma die je op eigen tempo kunt volgen en jou de eerste mooie stap in jouw helingreis kan bieden.

Klik hier voor meer informatie over het programma of stuur mij een DM op Instagram wanneer je eerst wilt voelen of het een match is.

Ik hoop je daar verder te mogen begeleiden in dit prachtige, helende werk.