Wat heeft mij het meeste geholpen in herstel?

Wat heeft mij het meeste geholpen in herstel?
Deze vraag krijg ik heel vaak – en hier is niet 1 antwoord op. Helen van trauma’s en het helen van de relatie tot voeding maar voornamelijk tot je lichaam en jezelf is een reis. Het is geen snelle verandering. Je wordt niet opeens wakker met de overtuiging dat je van jezelf houdt en dat het je geen fuck meer uitmaakt hoe je eruit ziet. Je wordt niet opeens op een ochtend wakker, stapt je bed uit en maakt een uitgebreid ontbijt voor jezelf zonder moeite of angst. Nee. Herstel en het helen van trauma’s achter deze relatie tot voeding en jezelf en überhaupt het helen van de relatie met je lichaam en met jezelf, is een constante uitdaging. Een constante reis met ups en downs.
Maar wat ik graag meegeef aan mijn cliënten en wat ik ook graag mee wil geven aan jullie is het volgende:

1. Identificeer jezelf NIET met een eetstoornis of met de relatie die jij tot voeding hebt. Dit BEN jij niet.
2. De relatie tot voeding die jij hebt is een reflectie van de relatie die jij tot jezelf hebt – denk hier eens over na en schrijf op wat dit voor jou zou kunnen betekenen.
3. Je brein wil jou beschermen. Dus gelooft dat de voeding waar jij bang voor bent gevaarlijk is en een vijand – waardoor die jou angst laat voelen. Het is de overleving strategie van je brein wat je in de weg zit. En door te handelen tegen deze gedachten in en door deze angst heen bewijs jij je brein dat die angst niet nodig is en het jou niet hoeft te beschermen voor dat stuk chocolade of dat ijsje.

Het is voornamelijk doen. Uitdaging na uitdaging. Daarbij het onderzoeken van jezelf. Het leren lief zijn voor jezelf en door de angst heen beuken. Bovenstaande punten hebben mij echt geholpen, met daarbij hulp van een coach. Daarnaast is het leven jouw kunstwerk. Is het aan jou om in groei te stappen ook na herstel, ook na het helen van trauma’s. Ik leer nog steeds elke dag. Als ik terug kijk naar een jaar geleden en dit vergelijk met nu zie ik een groot verschil in hoe ik denk, wat ik weet en hoe mezelf opstel – en dit zal over een jaar ook weer zo zijn. Ontwikkeling en zelfontplooiing stopt nooit. Je weet nooit alles, en dit is oké. Blijf hongerig om te leren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.