Wat heeft iemand met een eetstoornis nu echt nodig? (LIEFDE)

Wat heeft iemand met een eetstoornis nu echt nodig? (LIEFDE) Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld. Ik begrijp zo goed dat het lastig is om te zien hoe iemand zichzelf en zijn/haar lichaam naar de ‘klote’ werkt. Door zich uit te hongeren, over te eten of te compenseren. Het kan angstaanjagend zijn. Machteloosheid is vaak het woord wat ik zo vaak hoor in de gesprekken met ouders, zussen, broers, familie, vrienden. Ja. Ik begrijp dit zo goed. Met vragende ogen en reddeloze gezichten hangt de omgeving aan mijn lippen als ik de vraag: ‘wat te doen?’, ‘wat te zeggen?’, ‘hoe te handelen?’ probeer te beantwoorden. Dit is zo ontzettend persoonlijk. Maar een aantal richtlijnen waar je iets aan kan hebben zijn:
* Vraag geen ja/nee vragen.
* Vraag geen leidende vragen. * Vraag open vragen.
* Zeg niet; ‘ik weet precies hoe je je voelt!’
* Zeg niet; ‘wat zie jij er beter/goed uit!’ * Geef geen commentaar op de eetgewoonten of patronen van anderen. * Praat niet over voeding/eten tijdens eetmomenten.
* Praat niet over diëten, gezond/ongezond eten, afvallen.
Een ander belangrijke factor met betrekking tot dit onderwerp is welgemeend advies. Vaak word je overspoeld met duizenden (welgemeende) adviezen. Elke dag. Als je een eetstoornis hebt weet je dat het allemaal goed bedoeld is. Maar dit wil niet zeggen dat deze adviezen helpen en het is ook niet zo’n goed idee om continu adviezen te blijven geven. Probeer zo weinig mogelijk advies te geven en dit zoveel mogelijk te vermijden.

En het belangrijkste? Geef LIEFDE. Laat diegene voelen dat hij/zij er mag zijn. Dat hij/zij goed genoeg is. In een eetstoornis doe je dit zelf niet (je trapt jezelf continu de grond in) dus laat zien dat het anders kan!
Stop met het linken van een eetstoornis aan die persoon maar blijf diegene zien als hoe je hem/haar kent zonder. En niet alleen zien, maar vooral zo behandelen. Accepteer de eetstoornis niet! ✨ meer hulp nodig? Voor coaching voor de omgeving van iemand met een eetstoornis check deze pagina.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.