Wat betekent vrijheid rondom voeding, sporten en je lichaamsbeeld?

Leven is veel fijner als je vrijheid rondom voeding, sporten en je lichaamsbeeld hebt kunnen ontwikkelen.

Maar wat betekent deze vrijheid? De overtuiging dat ik dit had terwijl ik nog elke dag mijn macro’s bij hield op myfitnesspall en ik elke training moest doen ook al was die 7.00 in de ochtend of 22.00 in de avond terwijl ik een hele dag moest werken. Anders raakte ik in paniek, had ik het gevoel dat ik was gefaald en vond ik dat ik niet goed genoeg mijn best deed.

Ik geloofde echt dat ik alles durfde te eten. De waarheid was dat ik alles durfde te eten zolang ik het maar kon bijhouden in mijn app. Dus ik telde de pepernoten, ik telde de paaseitjes en sloop naar de keuken bij familie om in de prullenbak te kijken welke verpakking bij die koekjes hoorde zodat ik deze kon scannen.

Ja, ik durfde koekjes te eten wat ik eerst niet durfde. Maar het werd allemaal gecontroleerd.

Op een dag was ik er klaar mee. Ging ik na wat dit met mij doet en waarom ik dit deed. Wat het dit voor zin? Wat kostte het mij? Teveel. En het leverde alleen maar stress en angst op.
Als ik vrijheid wilde en hier een voorbeeld in wilde zijn moest die app van m’n telefoon. Moest ik m’n lichaam rust gaan geven.
Pas op het moment dat ik dat ben gaan doen, merkte ik dat ik die vrijheid daadwerkelijk ging voelen. Dat ik écht kon genieten. Mezelf nog beter leerde kennen. Mijn lijf mij weer ging vertrouwen en ik vertrouwde wat mijn lichaam aangaf wat het nodig had.

Dat hele ‘in tune’ komen met je lijf was een zoektocht. Mentaal en fysiek. Een weg van bergen en dalen. Het was soms eng. Maar voornamelijk zo bevrijdend elke keer weer. Het in lijn komen met mijn gevoel en mijn lichaam had ik nooit eerder zo meegemaakt.
Luisteren naar je lichaam is iets wat ik graag aankaart in mijn coaching en waar ik met mijn cliënten naar toe werk. Intuïtief eten noemen we dat ook wel. Niet luisteren naar wat goed zou zijn voor je lichaam volgens een nieuwe trend die wordt verkondigd in de media, maar het leren luisteren naar jouw lichaam. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.