Wanneer ben ik écht hersteld?

‘Ik wil weer iets eten met minder kcal. Ik weet dat het iets is van m’n eetstoornis, en ik ben al zo ver in herstel. Hoe ga ik om met die twijfel van ben ik wel herstelt of niet?’ ‘Wanneer ben je dan écht hersteld? Zijn hier richtlijnen voor? Wat is een terugval?’ Zoveel vragen. Zo weinig antwoorden. Je wil niet weten hoe veel ik op internet aan het zoeken was naar antwoorden op bovenstaande vragen.
Misschien is er ook wel geen 1 antwoord. Is het voor iedereen anders.
Een eetstoornis is heftig. Een overlevingsmechanisme. Een soort van verslaving. Het is een patroon geworden. En dit doorbreken kost tijd.
Het is dan ook helemaal niet gek dat mocht je al een tijdje niet meer in therapie zijn, je heel lekker gaat maar je jezelf erop betrapt dat er weer een eetstoornis gedachte opkomt, je hiervan schrikt.
Het is oké. Op dit moment hoef je niet te twijfelen. Het is ontzettend mooi dat je deze vragen hebt, want je wil die eetstoornis niet meer terug.
Want je mag doen op het moment dat je opeens iets wil eten met minder kcal is het accepteren en juist het tegenovergestelde kiezen. Geef die eetstoornis niet die vinger, want dan wil die weer je hele hand pakken.
Soms is er geen reden dat die gedachte komt, soms wordt het gecreëerd uit stress, onrust of een nare gebeurtenis die dag.
Word je bewust waar die gedachte vandaan komt, ga er bewust tegenin en omarm het. Je bent sterk. Je wil die eetstoornis niet meer terug, en JIJ bent degene die dit beslist. Die beslist waar je zin in hebt, wat je wil gaan eten – niet die gedachte.
Soms kruipt die eetstoornis weer even voorbij. Het moet slijten. Probeer er niet van te schrikken. Je hoeft het niet te labelen als een terugval of het feit dat je die eetstoornis toch niet hebt overwonnen. Het is die weg van herstel die je beloopt. Een patroon wat doorbroken wordt. Misschien is het tijd om ene coach in te schakelen om die laatste restjes op te schonen?
Nogmaals: het is oké. Ga er bewust tegenin en vertrouw erop dat jij sterker bent dan die gedachte. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.