Ik ben wel benieuwd, heb je ooit advies gekregen zoals dit: “De enige manier om te krijgen wat je wilt, is loslaten en vertrouwen!” of “Geef je over aan alles, ga mee in de stroom van het leven en alles komt op je pad!”.

Dit zijn opmerkingen die ik VEEL hoorde in de heling industrie, en het is advies wat nog steeds best veel wordt gedeeld. Ik hield zo krampachtig vast aan controle en ik had zo erg het gevoel dat ik overal in blokkeerde. Ik had het gevoel dat ik altijd bezig moest zijn of moest streven, om de dingen te krijgen waar ik naar verlangde. En dat leidde alleen maar tot zoveel uitputting en nog meer blokkades.

In dit blog ga ik jou hier meer over vertellen. Ik neem je mee in mijn eigen ervaring met loslaten en deel een paar tools die jij kan gebruiken.

Ik zag mensen om me heen alleen maar groeien. Het leek alsof het bij iedereen zo gemakkelijk ging en bij mij het altijd één grote struggle was. Als ik hun dan vroeg hoe ze dat deden, vertelden ze me meestal dat ik “gewoon moest loslaten en vertrouwen.” Het idee van overgave was best logisch, maar ik kon me gewoonweg niet voorstellen hoe ik daadwerkelijk mijn grip op controle kon loslaten.

Ik wilde zo graag dat het wat gemakkelijker zou zijn allemaal. Vertrouwen dat mijn verlangens ook echt de werkelijkheid zouden worden, maar het leek vaak zo onmogelijk.
Ik probeerde alles om me heen onder controle te houden en ik zat vast in een cyclus van continu doen, doen, doen. Ik had het gevoel dat als ik zou vertragen, ik iets zou missen, niet genoeg geld zou verdienen, of nog verder achterop zou raken op iedereen. Dit bracht zoveel schaamte bij me naar boven en ik kon niet begrijpen waarom sommige mensen het op een manier konden doen die niet zo moeilijk leek.

Misschien herken jij jezelf hier ook wel in. Als je het moeilijk hebt gevonden om je over te geven of als je uitgeput bent van het zo lang proberen, wil ik dat je weet dat je niet alleen bent en ook dat het zo logisch is. Overgave is NIET zo eenvoudig als “gewoon loslaten” wanneer we trauma hebben ervaren. Trauma is een ervaring van totaal geen controle hebben. Als we ons trauma nog niet hebben verwerkt, denkt ons systeem in feite dat het verleden nog steeds gebeurt of op elk moment kan gebeuren. Velen van ons leren op de meest briljante manier om zich aan te passen door te mobiliseren, wat ons kan helpen om een gevoel van externe controle te krijgen wanneer we ons van binnen zo uit controle voelen.

Dit dient ons vaak op prachtige manieren en heeft misschien zelfs ons leven gered, maar dit betekent ook dat het overgaan naar overgave gevaarlijk kan aanvoelen voor ons systeem omdat het kan worden gezien als “opgeven”. In het verleden kon “opgeven” iets slechts of gevaarlijks betekenen; misschien zou dit jou nog kwetsbaarder maken voor afwijzing, pijn, verdriet etc. Dus, wanneer we proberen stappen te zetten naar overgave in ons huidige leven, zullen onze beschermende delen omhoog komen en zeggen: “Wacht even! Ik kan me niet overgeven. Dat is opgeven en opgeven betekent dat we in gevaar zijn!”.

Als onze beschermende delen moeten kiezen tussen onze geluk of onze veiligheid, zal de keuze voor onze veiligheid altijd winnen. Een deel van heling is ons systeem laten zien dat overgave betekent TOESTAAN en niet opgeven, maar we kunnen onszelf niet daadwerkelijk overgeven zonder interne en externe veiligheid. Als we ons van binnen en in de wereld om ons heen niet veilig voelen, zal overgave die ervaring van trauma, waarbij we uit controle waren, nabootsen en zal ons systeem er weerstand tegen bieden.

1. Het reguleren van ons zenuwstelsel is de eerste stap om interne veiligheid te creëren.
Regulerende hulpbronnen zijn tools die rechtstreeks met ons zenuwstelsel spreken om onze beschermende delen te laten zien dat we veilig zijn. We communiceren naar ons systeem: “Ik ben veilig IN en BIJ mezelf.” Hier zijn enkele voorbeelden van regulerende hulpbronnen: Tappen, tijd doorbrengen in de natuur, neuriën, jezelf heen en weer wiegen en een wandeling maken, waarbij je echt al je zintuigen gebruikt om de wereld om je heen in je op te nemen.

2. De volgende stap is het vergroten van onze capaciteit voor overgave.
We gaan niet zomaar van de brug springen. We moeten ons systeem laten zien door middel van kleine, tolerante stappen dat we veilig zijn om ons over te geven aan de stroom van het leven. Hierbij een aantal prompts om mee te beginnen:

– Hoe zou het zijn om naar je lichaam te luisteren in plaats van door te zetten en te forceren?
– Kun je naar buiten gaan, op het gras liggen en je overgeven aan de grond onder je, voelend hoe het is om ondersteund te worden? En als liggen geen optie is, kun je je voeten in de grond voelen, en een beetje meer in de grond duwen en ervaren hoe jij hier in het nu bent, gegrond en veilig?
– Kun je je overgeven aan een nummer en je lichaam laten bewegen op het ritme van de muziek?

Om verder te gaan op het eerste voorbeeld, merk je dat je moe begint te worden, hoewel je nog twee uur aan e-mails moet afwerken of iets anders af zou moeten maken voordat je eigenlijk mag rusten voor jezelf. Vraag jezelf af: Moet je die e-mails vandaag doen? Moet ik nu echt die to-do’s afstrepen? Zo niet, hoe zou het zijn om je over te geven aan die vermoeidheid en iets te doen om voor jezelf te zorgen? Kun je een wandeling maken? Een lang bad nemen? Een lekkere maaltijd voor jezelf koken?

Dit helpt om bewijs op te bouwen dat het veilig is voor ons om te vertragen en te stoppen met continu te mobiliseren en in beweging te zijn. Hoe meer we dat doen, hoe meer we dat oude trauma verwerken. Het is wat ons in staat stelt om niet zo hard tegen de stroom van het leven te zwemmen en te forceren, zodat we in plaats daarvan meer mee kunnen deinen op de golven van het leven.

Als je nieuwsgierig bent naar het samenwerken met je lichaam en wilt leren hoe je in plaats van tegen je lichaam werkt leert hoe je het kunt uiten, wil je leren hoe jij daadwerkelijk kunt verwerken wat zo’n lange tijd zo zwaar voelde en hoe jij veilige verbindingen kunt creëren? Dan nodig ik je uit voor de Transformative Trauma Healing Fundamentals. Een laagdrempelig programma die je op eigen tempo kunt volgen en jou de eerste mooie stap in jouw helingreis kan bieden.

Klik hier voor meer informatie over het programma of stuur mij een DM op Instagram wanneer je eerst wilt voelen of het een match is.

Ik hoop je daar verder te mogen begeleiden in dit prachtige, helende werk.