Het gat tussen waar we nu zijn en waar we willen zijn, kan zo enorm groot voelen.

  • We kunnen diep verlangen om een gezin te stichten, maar op dit moment zijn we single en hebben we moeite met daten of geen zin om te daten.
  • We kunnen diep verlangen om een huis te kopen, maar op dit moment kunnen we alleen de huur van een appartement met één slaapkamer betalen, of alleen een studiootje.
  • We kunnen diep verlangen om ons doel te volgen of een bedrijf te starten maar het lukt maar niet om aan klanten te komen.

Wat het ook voor jou is wat je graag wilt maar wat het niet lukt, ik wil dat je weet dat je niet alleen bent.

Velen van ons bereiken een punt in onze groei en heling waarop we steeds meer in contact komen met onze verlangens en wat we eigenlijk intern graag willen, soms noemen we dit ook wel onze zielsmissie.

Maar het verschil tussen onze huidige omstandigheden en die verlangens kan voelen alsof we aan de rand van een reusachtige kloof staan zonder te weten hoe we naar de andere kant kunnen komen. Dit roept vaak veel deregulatie bij ons op. Of dat nu betekent dat je je angstig, bevroren, afgesloten, depressief, overweldigd voelt, of misschien wel alsof je gewoon niet genoeg doet.

Een deel van ons werk is het vergroten van onze capaciteit om onze verlangens te kunnen volgen én om ons veilig te voelen in fijne en mooie dingen. De dingen die we momenteel in ons leven hebben weerspiegelen de capaciteit die wij op dit moment hebben, wat betekent dat ons zenuwstelsel zich veilig voelt met die mate van overvloed, relaties, kansen, vrienden, goedheid etc. die jij op dit moment hebt.

Zodra we van de één op de andere dag zouden kunnen ontvangen van wat we graag zouden willen en waar we naar verlangen, dan zou ons systeem compleet overweldigd raken. Het zal het afwijzen, ons in angst en schaamte zetten, of misschien zelfs schuld. Er zal ‘zelfsabotage’ aka zelfbescherming omhoog komen. Een chronische ziekte kan ook een reactie zijn van het lichaam om hierop te reageren.

Tien jaar geleden zou ik bijvoorbeeld nooit alleen in het vliegtuig zijn gestapt naar Los Angeles voor een man die ik nog maar net ken. Als ik dit toen wel had gedaan dan zou mijn systeem compleet overweldigd zijn geraakt. Die manier van vrijheid en loslaten zou voor mijn zenuwstelsel als levensbedreigend zijn worden opgevat. 

Hoe wij onze capaciteit vergroten als mens zijnde, is door onze verlangens te voelen en kleine stapjes naar dit verlangen te zetten, met de nadruk op kleine stapjes. Neem de tijd om echt te voelen hoe het zou voelen zodra jij hebt waar jij naar verlangt, wat jij zo graag wilt.

Hoe voelt het in je lichaam wanneer je je veilig kunt voorstellen dat je die relatie, dat bedrijf, dat gevoel van ergens bij horen, dat huis, of wat het ook is wat jij graag wilt, hebt? Voel je je open en gegrond? Warm en licht? Energiek of speels?

Vervolgens, vanuit die gegronde en gereguleerde status kun je jezelf afvragen:

  • Zodra ik mezelf ontmoet waar ik nu sta, wat is een kleine, eerste stap die ik zou kunnen zetten?

Bijvoorbeeld, voor mij was het 10 jaar geleden leren praten over mijn gevoelens, de eerste stap zetten naar therapie, mezelf onderwijzen in hoe ik werk als mens + hoe ik sociale angsten stapje voor stapje kon verminderen.

En de kleine stappen zijn niet klein. Ze zijn ENORM in wat ze doen voor je zenuwstelsel.

Hoe meer we van die kleine stappen nemen, hoe meer we ons systeem laten zien dat we veilig zijn om de dingen te hebben waar we naar verlangen. En uiteindelijk kunnen we echt genieten van deze dingen in ons leven, en kunnen we steeds weer stapjes vooruit blijven zetten.

Vind je het fijn om vaker dit soort artikelen van mij te lezen? Om vaker vragen van mij te ontvangen die jou verder helpen in jouw helingreis? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse newsletter, waarin ik openlijk deel over mijn helingsreis.