Stop met body checken

Herken je je in het volgende?

Het voelen van je buik, het knijpen in de heupen, jezelf continue wegen, de hele tijd voor de spiegel staan (je t-shirt omhoog trekken), proberen je botten te voelen, anderen om bevestiging vragen hoe je eruit ziet.

Het kan voelen als een verslaving. Het kan voelen alsof je het MOET doen om te checken of je wel/niet bent aangekomen.

Maar eigenlijk geeft het je alleen maar meer ontevredenheid en angst dan het gevoel van opluchting en rust waar je zo naar opzoek bent. Het creëert alleen maar een groter gevoel van paniek en het houdt de verstoorde relatie tot voeding en je lichaam in stand.

Het zorgt voor het vasthouden van de controle en dwang en geeft ontzettend veel stress.

Ik weet nog dat ik uren voor de spiegel stond, of na het eten op de bank zat en in m’n heupen kneep. Ik weet nog dat ik mijn handen over mijn sleutelbeenderen liet gaan, en daarna over mijn ribben – om te checken of ik deze nog kon voelen. Allemaal zo destructief, pijnlijk en afwijzend naar mezelf en mijn lichaam.

Controle, controle en controle. Waaronder zoveel angst en paniek zat. Maar hoe stop je hiermee?

1. Wordt eens bewust van de momenten dat je aan het checken bent.
2. Vraag jezelf af; wat ben ik aan het doen? Wat verkrijgt ik hiermee? En wat heb ik nu eigenlijk nodig?
3. Probeer, elke keer dat je dit doet, te stoppen en 3 hele diepe in en uitademingen te nemen. En daarna tegen jezelf te zeggen: ‘het is oké, ik ben dit niet nodig. Ik mag het loslaten’.
4. Herinner jezelf eraan dat je brein gewend is om dit te doen en denkt dat het jou beschermd van paniek, angst en onzekerheid – terwijl dit niet zo is. En de enige manier om te bewijzen aan je brein dat dit niet zo is, is door het niet te doen. Dus probeer het 1 dag per week niet te doen, en dan 2 dagen niet.. totdat je merkt dat je het niet meer nodig hebt!

Body checken heb je niet nodig, echt niet. Je kunt het zonder. Willen jullie meer tips? Laat het mij weten waarvoor jullie meer tips over willen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.