Spiegels

Oh die spiegels. Wat had ik een haat/liefde verhouding met die dingen.
Elke keer dat ik er in keek walgde ik van mijn lichaam. Toch bleef ik kijken. Bleef ik afwijzende opmerkingen bedenken over mijn spiegelbeeld. Het slurpte energie.
Het ging niet alleen om spiegels, maar ook winkelruiten of ramen. Overal waar ik een reflectie van mijn eigen lichaam kon zien was het alsof ik werd aangetrokken. Alsof dat spiegelbeeld de magneet was die mij continue naar zich toe wilde trekken.

Of liet ik mij trekken?

Het was een soort van controle. Een verslaving. Een patroon.
Ik was gewend om mezelf af te wijzen. Ik moest checken of ik was aangekomen. Elke spiegel of reflectie kon iets anders zeggen, ook al zat er maar een half uurtje tussen.

Had het dan echt te maken met mijn lichaam? Of zat het in m’n hoofd? Was het de afwijzing die ik vanbinnen voelde en deze ging uiten op mijn lichaam?
In een eetstoornis heb je geen realistisch lichaamsbeeld, deze wordt gecreëerd in je hoofd. En als jij gewend bent om jezelf continue af te wijzen, niet wetende dat je dit überhaupt doet, wat niets te maken heeft met je lichaam maar komt uit onderliggende overtuigingen of misschien uit je omgeving/trauma. Die afwijzing is misschien niets iets van jou, maar ben je gaan overnemen van iemand in je directe omgeving.. Mijn tip? Word bewust van de momenten dat je je lichaam aan het checken bent. Stap dan bewust van die spiegel of dat ruit vandaan, en zeg tegen jezelf: het is oké, vandaag even niet. Vermijd je spiegelbeeld totdat je erachter bent gekomen waar die afwijzing vandaan komt. Stapje voor stapje kun je dan gaan werken aan het inplannen van ‘spiegel momenten’. Het inplannen van 1 moment op de dag dat je tegen jezelf zegt: ‘het is oké’. Zonder je lichaam te checken, maar recht in je ogen.

Dit kan onder begeleiding van een coach/therapeut in het begin. Het afwijzen van je lichaam heeft niets met je lichaam te maken, maar start uit je overtuigingen over jezelf en het leven. Je lichaam veranderen gaat niet werken, het is het veranderen van je mindset. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.