Q&A: heb je bij het herstellen van boulimia minder calorieën nodig?

Anoniem vraagt: Ik weet dat jij een voorstander bent dat je rond de 2500+ calorieën naar binnen werkt in het herstellen van een eetstoornis. Maar ik blijf artikelen vinden waarin staat dat als je boulimia hebt en je wilt je gewicht behouden eigenlijk MINDER calorieën nodig zou hebben in herstel – terwijl ze wel schrijven dat het een vereiste is voor iemand met anorexia om juist een calorierijk dieet te volgen. Ik word hier een beetje gek van, en ben soms in paniek (lees, heel erg in paniek) – aangezien ik het idee krijg dat ik de rest van mijn leven mijn eten zou moeten beperken wat ik verschrikkelijk vind. Maar ik kan er niet meer tegen om dik te zijn en mij dik te voelen. Ken jij iemand of ben jij zelf hersteld van boulimia? Wat moet ik doen?

Dit is zo fout! En echt gevaarlijk. Ik krijg het idee dat de schrijvers van deze artikelen hoog waarschijnlijk niet weten waar ze het over hebben. Ze hebben duidelijk niet gekeken naar het lange termijneffect van boulimia. Waarschijnlijk hebben ze ervoor gekozen een paar ‘erkende’ onderzoeken te delen.

Ik heb geen idee wat die onderzoekers bedoelen met; ‘boulimia patiënten hebben minder nodig om hun gewicht in balans/hetzelfde te houden’. Hebben ze ook geclaimd dat je gewicht altijd hetzelfde zal (moeten) zijn? In dat geval, waarom? Er is geen reden waarom dit nodig/haalbaar is. Dus nog een keer; ze zijn in mijn ogen compleet aan het vissen.

Nu ga ik een beetje hard zijn maar; je schrijft dat je artikelen en onderzoeken blijft vinden. Dit wil zeggen dat je blijft zoeken naar artikelen en onderzoeken waardoor jij jouw herstel in de weg zit.

Voor je eigen gezondheid zou ik willen aanraden om te stoppen met het zoeken naar deze artikelen. En probeer dit ook niet te delen. Hierdoor kunnen andere mensen in herstel onzeker worden.  Dit is wel het laatste wat zij nodig hebben, toch?!

Boulimia is een restrictieve (beperkende) eetstoornis. Restrictieve eetstoornissen veroorzaken een groot aantal beschadigingen door je gehele lijf – en beschadigingen zullen nooit kunnen worden hersteld door een caloriearm dieet te (blijven) volgen. Dit is bewezen en ook logisch, toch?! Een feit wat niet onderuit kan worden geschopt.

Wat ook nog zo is, is dat velen met een eetstoornis die minder dan 2500 calorieën per dag eten als gevolg op lange termijn meer wegen dan hun streefgewicht. De meesten met een eetstoornis, die op minder dan 2500 calorieën per dag herstellen leven met het sneller/meer vet opslaan rond de middel (dit geeft een risico voor hart en vaatziekten).

Wanneer je begint met herstellen op 2500+ calorieën zal je niet eindigen met het meer vet opslaan rond de heupen zodra je bent hersteld – dit is wat word ervaren door de meesten in herstel bij het eten van 2500+ calorieën:

  • Het bereiken van hun ultieme gewicht zonder zichzelf te onthouden van voeding
  • Eindigen bijna nooit op een BMI hoger dan 25 (en ja, dat is een normaal gezond gewicht)
  • Hebben een goed metabolisme
  • Hebben een goede algemene gezondheid

Dus jij moet besluiten of jij deze onzinnige artikelen blijft lezen, of dat jij andere richtlijnen gebruikt (zoals hier beschreven). Ze zullen jou écht niet dik maken.

Ik heb nooit de diagnose algehele boulimia gehad – het werd benoemd als; je hebt een staartje naar boulimia. Aangezien ik al een tijdje laxeertabletten gebruikte en ik had gezegd dat ik hiermee was gestopt.

Maar weet je wat er gebeurde? Toen ik begon met het eten van rond de 2500 tot 3500 calorieën per dag werd de drang om laxeertabletten te gebruiken veel minder en uiteindelijk (na al bijna 3-4 weken) was die drang helemaal weg! Ook doordat ik van de 1 op de andere dag deze tabletten had weggegooid en had besloten om deze NOOIT weer te kopen doorbrak ik de cirkel van vreten en compenseren.

Ik kwam geleidelijk aan in gewicht. Hierdoor mocht ik weer iets meer bewegen, ook ging het opgeblazen gevoel weg en gingen mijn darmen weer normaal werken.

Ook wil ik graag meegeven dat het continu letten op hoeveel calorieën je binnenkrijgt en wat je zou ‘moeten’ binnenkrijgen etc. jou niet helpt om te herstellen. Juist loslaten, vertrouwen op jouw lichaam en niet meer compenseren is wat ik aanraad aan al mijn klanten.

Als jij besluit om er echt voor te gaan en je hier mee aan de slag gaat zal dit jou ook allemaal gebeuren. Ik beloof het je. Blijf sterk en kies voor herstel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.