Hoe meer we leren onszelf te reguleren, hoe sterker ons zenuwstelsel wordt. Door ons speciale veiligheidsteam te leren kennen kunnen we ons zenuwstelsel beter reguleren. In dit vorige artikel lees je meer over jouw veiligheidsteam.

Het leren kennen van jouw veiligheidsteam is zo belangrijk omdat het werkt vanuit de level van de status waar jij in zit (team Ventraal, Sympathisch, Dorsaal en Freeze) veranderd hoe we ons voelen, het gedrag wat we vertonen, onze gedachten en hoe we de wereld tot ons nemen.

Het veiligheidsteam verandert ook hoe onze dreiging detector reageert op dingen.
Dit betekent dat in plaats van continu in deregulatie zitten, we starten met ons leven voornamelijk te leven in regulatie met Team Ventraal! En dit is waar onze toolbox van regulatie mogelijkheden naar voren komt.

Jouw eigen toolbox is een box gevuld met tools die jou helpen om te reguleren op momenten dat je in die deregulatie zit (dus wanneer je veiligheidsteam om de hoek komt kijken).

Zodra we een tool inzetten zorgt dit ervoor dat dit communiceert met je veiligheidsteam en zegt: ‘Hey, de kust is veilig.’ Dit ondersteund ons om in dat deel van ons zenuwstelsel te komen wat we de Ventral Vagal noemen, het deel waar we kunnen leven vanuit vrijheid, rust en veiligheid kunnen ervaren en waardoor we kunnen creëren wat we graag willen.

Laten we samen eens bouwen aan jouw toolbox. Verschillende tools zijn helpend, het hangt er vanaf in welk deel van jouw zenuwstelsel jij zit.

#1:

Wanneer het sympathische team (fight/flight) de show runt, merken we op dat ons lichaam gemobiliseerd wordt vanuit veel energie. Dit kan voelen als: angsten, paniek, frustratie, boosheid, een explosie van energie en dan extreem uitgeblust, paniekaanvallen, anxiety etc. 

De beste tools om te gebruiken zodra je in de sympatische energie zit zijn de tools die ons lichaam laten bewegen zoals; dansen, wandelen, shaken, rustig je lichaam bewegen.

 • Maak eens een lijstje van mobiliserende dingen die jij kunt doen met jezelf of met anderen.

#2:

Zodra Team Dorsaal (shut down) naar voren komt, merken we op dat ons lichaam juist gedemobiliseerd is met heel weinig energie. Dit kan voelen als: lusteloosheid, hopeloosheid, vermoeidheid, het gevoel dat alles aan je voorbij gaat, depressie, dissociatie, niet in je lichaam zitten/niet verbonden met je lichaam.

De beste tools die jij kunt gebruiken zodra je opmerkt dat je in Dorsaal zit zijn de tools die je in rustige bewegingen ondersteunen zodat we weer terugkomen in ons lichaam. Alsof we een beer zijn die uit de winterslaap komt. Dingen als: het zonnetje op ons gezicht voelen, ijs klontjes in je handen vasthouden, iets ruiken wat fijn is, rustig aan stretchen, een vriend(in) een berichtje sturen etc.

 • Maak een lijst met dingen die jij in je eentje kunt doen of met anderen.

#3:

Zodra team Freeze (een hert in de koplampen) naar voren komt, hebben we het nodig om eerst de Dorsale energie aan te wakkeren met rustige en zachte bewegingen. Zodra de dorsale energie weg is, voel je de sympatische energie als een golf omhoog komen en hebben we het nodig om dit aan te kaarten door middel van beweging.

 • Gebruik tools van je dorsale lijst en daarna die van je sympathische lijst

Ideeën nodig voor je reguliere tools?

 • Beweging en sporten die fijn voelen voor je lichaam. Belangrijke sidenote: blijf bij je lichaam dus verbindt in de bewegingen met je lichaam. Zodra je gaat sporten om uit je lichaam te treden lopen we vast in de drang en zullen we de sympatische energie alleen maar voeden
 • Tapping
 • Shaking
 • Schrijven/Journalen
 • Knijpen in je ledematen
 • Jezelf een knuffel geven
 • Hand op je hart en hier naartoe ademen
 • Creatief bezig zijn
 • Koken
 • Luisteren naar muziek

Dingen die je samen met anderen kunt doen:

 • In de natuur zijn met anderen
 • Met je huisdieren knuffelen
 • Rustige co-regulatie door aanraking (knuffelen, vasthouden van hand, schouder tegen schouder)
 • Serie/film welke je reguleert met hoofdrolspelers waar jij je aan kunt spiegelen of een serie die je al vaak hebt gekeken
 • Iemand bellen/berichtje sturen

→ Nu jij! Welke zou jij aan jouw lijst willen toevoegen? Wat zijn dingen die jou een veilig en goed gevoel geven en jou terugbrengen naar het nu?

Schrijf op wat er bij je naar voren komt, en oefen dit zodra je merkt dat één van je veiligheidsteams het overneemt. Succes!

Wil jij op wekelijkse basis jouw zenuwstelsel reguleren? Schrijf je dan in voor Somatic Sundays! Elke zondagavond om 19:00 uur geef ik een online somatische les, zodat jij je week gegrond, veilig en verbonden kunt starten. Want oefenen en herhalen is de sleutel, en nu hoef je dit niet meer alleen te doen. Klik hier en meld je aan voor de volgende les. Ik kijk ernaar uit je te mogen ontmoeten in mijn lessen!