National Eating Disorder Association awareness week 2019

Door: Esme van Hes

Together we can make the difference!

25 februari tot 3 maart staat in Amerika de NEDA week 2019 centraal. In deze week worden de verhalen van mensen die op een verschillende manier worden beïnvloed door een eetstoornis in de schijnwerpers gezet. Dit om het taboe en stigmatisering van een eetstoornis te doorbreken.

Ook wil NEDA een groter bewustzijn creëren in de samenleving. Eetstoornissen komen namelijk in allerlei vormen voor. Ongeacht geslacht, etniciteit, seksualiteit, leeftijd of sociale achtergrond. Dit jaar is het thema ‘Come as You Are’. Met als belangrijk bericht naar alle individuen in verschillende stadia van lichaamsacceptatie en herstel in hun eetstoornis, dat jouw verhaal geldig is! NEDA nodigt iedereen uit om zich uit te spreken. Om zijn of haar verhaal te delen en contact te leggen met anderen. Met als wens mensen een kans te bieden om open te zijn over hun verhaal. Om zichzelf in de verhalen van anderen herkennen en dat JOUW verhaal geldig en welkom is.

Ongeacht waar je je op dit moment bevind in relatie met eten of je lichaam.

Ter ere van de NEDA awareness week 2019 hebben wij ook de wens om in Nederland meer openheid te creëren. Om de stilte te doorbreken van een onderwerp die zeer persoonlijk voor ons is hebben Lianne, Kenza en ik besloten mee te doen aan de NEDA-week! Waarom? Omdat in deze week niet alleen mensen centraal staan die een volledig ‘gecategoriseerde dsm-5 diagnose van een eetstoornis hebben’. Nee, het gaat hier om iedereen die een gecompliceerde relatie heeft met eten, sporten, lichaamsbeeld en zelfacceptatie.

Iedereen die met een kritische blik in de spiegel kijkt en de wens heeft om dit allemaal onder controle te houden. Het gaat eigenlijk om iedereen die zich druk maakt om wie ze zouden ‘moeten’ zijn. Iedereen die moeite heeft zichzelf te accepteren zoals ze zijn.
Waarom doe ik hier aan mee? Omdat openheid en eerlijkheid, wat mij betreft, de twee belangrijkste sleutels naar herstel zijn. Familie en vrienden die dicht bij mij staan weten dat het bespreken en delen van mijn ervaringen met een eetstoornis en herstel iets is wat ik heel lang heb vermeden. Zelf heb ik jarenlang een eetstoornis gehad. Mijn eetstoornis heeft zich in verschillende vormen en maten geuit. Ook ik heb mijn eetstoornis voor een langere tijd geprobeerd weg te stoppen. En JUIST het niet vertrouwenvan anderen, nietbespreekbaar maken, niet (h)erkennenvan mijn eetstoornis, niet om hulp durven te vragenen de angst om gezien te worden als ‘zwak – heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik erg lang in mijn eetstoornis ben blijven hangen. Het weerhield mij ervan om te herstellen.

Het was de angst om me open en kwetsbaar op te stellen naar anderen. Want wat zouden anderen wel niet van mij denken?  Van al mij ‘gekke, onbegrijpelijke en niet-rationele’ gedachten en gevoelens over mijzelf? Als ik al mijn gedachten over eten, mijn lichaam en andere struggels zou delen?

Deze angst en geslotenheid heeft mij jarenlang veel energie gekost. Hierdoor had ik het gevoel dat ik gevangengehouden werd door mijn eetstoornis.
Mijn persoonlijke bericht voor de NEDA-awerness week is daarom ook:

Kwetsbaarheid, Eerlijkheid, Openheid en Vertrouwen zijn de sleutels naar herstel!

Het moment dat ikpas echt bezig kon met mijn eetstoornis was het moment dat ik open en eerlijk durfde te zijn. Dit maakte ernaar dat ik om hulp durfde te vragen. Uiteindelijk is tonen van mijn kwetsbaarheden en het delen van mijn verhaal – mijn gevoelens en gedachten met de belangrijke personen in mijn omgeving hetgeen geweest waardoor ik eindelijk in herstel kwam. En weetje wat? De mensen die ertoe doen liepen niet weg. Nee!

De belangrijkste en meest hechte relaties die ik heb zijn juist hieruit voortgekomen.  En dit betekent niet dat herstel iets is wat makkelijk is. Want ook nu loop ik nog geregeld tegen dingen aan. Gebeurtenissen die mij onzeker of angstig maken. Maar tenslotte hoort dat ook bij herstel. Ik ben ook maar een mens.

Ik ben nu op een punt in mijn leven dat ik eindelijk kan zeggen dat ik bezig ben met het accepteren en houden van al mijn imperfecties, onzekerheden, angsten, kwetsbaarheden en gekke trekjes. En dat het juist soms de gekke trekjes en imperfecties zijn die ik zo leuk vind aan mijzelf. Dat betekent niet dat het altijd direct lukt om dit te accepteren. Het is een reis met enkele (grote of kleine) heuvels die me leven uiteindelijk een stuk leuker en betekenisvoller maken.

Het geeft mij enorm veel innerlijke rust en kalmte dat ik door openheid, eerlijkheid en vertrouwen naar mijn omgeving af en toe even een dikke duw over die heuvel kan krijgen. En die rust en kalmte in jezelf. Dat jij jezelf kan accepteren zoals je bent – gun ik jou ook! Daarom hoop ik dat JIJ geïnspireerd raakt en ook opent. Dat jij eerlijk durft te zijn over JOUW verhaal.

Kom zoals je bent, niet zoals je denkt dat je zou moeten zijn. Elk verhaal is uniek. Misschien dachten jij en de mensen om je heen dat een eetstoornis jou nooit zou overkomen of misschien werd je geconfronteerd met stigmatisering toen je zocht naar hulp. Teveel mensen krijgen geen of niet de juiste hulp. Dit misschien omdat hun eetstoornis niet wordt erkend. Of dat het een taboe is om over te praten en je niet om hulp durft te vragen.

Doe jij met ons mee om jouw unieke verhaal te delen, om openheid te creëren over het praten over verschillende vormen van een eetstoornis en het taboe te doorbreken?

Lianne en ik zullen elke dag aankomende week een persoonlijk bericht schrijven over een thema gerelateerd aan onze ervaring met lichaamsacceptatie, eetstoornissen en herstel. Aan het eind van de week doen we een Q&A. Dus heb jij een vraag die je beantwoord wilt hebben? Klik hier en vul het contact formulier in.

En doe jij al mee met de #verteloverjou challenge? Check het filmpje hier en start met delen. Misschien krijg jij volgende week wel een heel mooi cadeau pakket opgestuurd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.