Moet ik eerst zoeken naar de kern van een eetstoornis voordat ik ga starten met het herstelproces?

en misvatting die ik vaak hoor is dat je eerst moet zoeken naar de kern van de eetstoornis voordat je zou kunnen starten met het herstelproces.
Het is namelijk niet waar en niet mogelijk om aan het begin al te weten waar het nu precies vandaan komt, of wat erachter zit – en dit is helemaal oké.

Wat het belangrijkste is, zodra jij in herstel stapt, is dat jij de overtuigingen van de eetstoornis gaat doorbreken.
Dat jij de eetregels en alle regels die er zijn rondom eten, bewegen en je lichaam gaat doorbreken.
Dat jij handvatten krijgt om er tegenin te handelen, dus ook letterlijk aan het werk gaat. Niet in je hoofd, maar door te doen.

Je hoeft niet te wachten totdat je weet wat de kern is.

In mijn coaching trajecten werk ik hand in hand met de eetregels doorbreken door handvatten te geven en het werken naar de kern zodat we een langdurige verandering creëren.
Maar het werken naar de kern kost tijd en daar heb je ruimte en energie voor nodig – dit is waarom het ZO belangrijk is dat je gaat werken tegen de eetstoornis gedachten in.
Tegen de controle in. Tegen de regeltjes in. Zodat jouw lichaam weer kan gaan helen.

Door tegen de regels in te werken ga je merken dat de gedachten die jij geloofd over eten en bewegen niet waar zijn, en jij deze niet nodig hebt.
Door te werken aan de kern en onderliggende trauma’s (check de @innergoddess_nl podcast over trauma en wat dit precies is) ga je een langdurige verandering creëren zodat controle, obsessie etc. niet meer nodig zijn.

Je brein wil je beschermen door in het eetstoornis patroon te blijven hangen door jou te doen laten geloven dat je niet kunt herstellen of er niet aan zou kunnen werken zodra je de kern niet weet.
Het is een heel natuurlijke reactie, een zelf saboterende gedachte – om in de schijn veiligheid te blijven hangen.

Herstel is altijd mogelijk en gaat niet zonder slag of stoot. Jij hebt altijd de keuze, elke dag weer, elk uur weer en elke minuut van de dag om in herstel te stappen.

Jij kunt dit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.