Moet ik echt zoveel mogelijk eten wat ik lekker vind en mijzelf niets ontzeggen?

Antwoord van anoniem: Enorm bedankt voor dit mooie uitgebreide antwoord! Ik ben zelf 1.72 en weeg momenteel 49.7 kilo. Sporten doe ik niet meer en het extreme bewegen heb ik ook los gelaten! ( toch blijf ik wel tussen de 10000 en 15000 stappen per dag zetten anders voel ik me lui) Ik eet al wel weer meer al een aantal maanden, maar het heeft nog niet echt uitwerking. Ene week val ik af andere week kom ik 900 gr aan terwijl ik precies hetzelfde eet. Me lichaam schommelt enorm. Maar hoger dan de 2000 kcal kom ik momenteel echt niet, dat ging een tijdje beter toen at ik er tussen de 2500 en 3000! Het enige is dus rust, stemmetjes tegen spreken en eten.. niet nadenken maar eten zoveel mogelijk en vooral alles wat je lekker vind en je dat niet ontzeggen? Is er dan ook ondanks je zo gaat eten uiteindelijk een balans? Is er dan niet een kans dat je ineens enorm aan komt en je lichaam blijft aankomen i.p.v. balans vinden? Want ik zag ook dat als je herstelt met weinig kcal je vetopslag groter word.. dat wil ik echt niet vandaar dat ik dacht ik ga je echt een berichtje sturen! Echt heel lief van je, dat je  deze tijd voor me hebt genomen! Ik weet hoe kostbaar tijd is! Dankjewel.

Heel goed dat je het sporten hebt losgelaten, maar het feit dat je tussen de 10000 en 150000 stappen blijft zetten wil al zeggen dat je toch toegeeft aan bewegingsdrang.

Wat is dat gevoel van lui zijn voor jou? En hoezo zal je lui zijn als je continu in gevecht bent met je eetstoornis?

Ik geloof dat je jezelf voor de gek houd door te denken dat je minder beweegt door niet te gaan sporten maar dan wel zoveel stappen ‘moet’ zetten op een dag. Dit is ook een reactie van je eetstoornis op bewegingsdrang.

Probeer maar eens een hele dag niet te kijken/te tellen hoeveel stappen je zet. Je zult gaan merken dat er niets gebeurd zodra je dit los gaat laten. Je lijf is je alleen maar erg dankbaar aangezien het bijhouden van stappen en zoveel bewegen in herstel alleen maar stress veroorzaakt voor je lijf. En dat is wel het laatste wat het nodig heeft op dit moment.

Kijk, het is heel kort door de bocht om te zeggen dat je rust moet nemen, veel moet eten en met je stemmetjes in je hoofd bezig moet gaan. Dit is wel wat het beste is en wat jij nodig hebt.  Ik begrijp echter ook heel goed hoe fucking lastig het is om dit los te laten en jezelf rust te gunnen.

Hoe je dit stap voor stap kunt doen? Jezelf continu herinneren aan je doelen. Je dromen. Je toekomst. Zal je dit ooit waar kunnen maken met een eetstoornis? Zal je echt intens geluk kunnen ervaren als je die eetstoornis vast houd?

Zul je echt geluk en vrijheid voelen als je elke dag maar 15000 stappen moet zetten en je jezelf geen lekkere pizza, een stuk chocolade of dat gezellige kerstdiner gunt? Wat probeer je daar ECHT mee te vermijden? Waar ben je zo bang voor zodra je dit wel gaat doen?

En hoe zie jij ‘voeding’ uiteindelijk? Je lijf heeft op dit moment meer nodig dan je denkt + meer nodig dan mensen die zichzelf niet zo’n lange tijd heeft uitgehongerd en te kort gedaan. Je kan je lijf dan niet ‘normaal’ gaan voeden aangezien het energie nodig heeft om alles vanbinnen (organen, hormonen, energietoevoer, darmen) te herstellen + jou nog in leven te houden en je dagelijkse dingen te laten doen (begrijp je nu waarom extreem bewegen in een eetstoornis compleet fout is?).

Jouw angst om vet op te slaan, aan te komen en misschien wel dik te worden is een angst van je eetstoornis. Want als je jezelf waardeert, accepteert en leert dat het leven niet om jouw uiterlijk draait. Niet om eten draait maar juist om al het andere (en dat is veel!) ga je dit kunnen loslaten. Dan maakt het niet meer uit of je enorm of überhaupt aankomt of dat je vet opslaat rond de buik.

Dan maakt het uit of je gelukkig bent (met jezelf en wat je doet). Dat je fijne mensen hebt waar je verbinding mee creëert. Dat je kan lachen, dansen en springen omdat je je vrij voelt. Zowel mentaal als fysiek.

Ik geloof dat jij het waard bent om dit te voelen. Om van jezelf te houden en een verandering te creëren in jouw leven waar jij dit wilt. Ik geloof er voor de volle 100% in dat jij dit kunt en mag!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.