Moet ik alles loslaten?

Moet ik alles loslaten? Alles wat er is gebeurd? Mijn verleden en mijn trauma’s? Kan dat?

Ik geloof niet dat dit kan. We roepen wel: ‘laat het los’. Maar eigenlijk creëren we dan een verwachting die we nooit waar kunnen maken.

Soms slaat het wel eens in je gezicht. Dat trauma. Die nare gebeurtenis.
Soms komt dat gevoel weer terug. Een trigger van buiten af zorgt ervoor dat je weer in je schulp wilt kruipen.
Soms komt die onzekerheid weer terug, die woede of dat verdriet.

Het vechten hiertegen met de overtuiging dat je dit niet zou mogen voelen of dat het iets is wat je zou moeten loslaten – zorgt ervoor dat je nog meer spanning en frustratie gaat voelen.

Het omzetten van je gedachten is heel sterk en waardevol hierin – maar kan er ook voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je je pijn niet de ruimte geeft om er te zijn.
Alsof je het niet zou mogen voelen, want het is mijn perceptie toch?
Je verleden blijft een stukje van jou. En hoewel jij je perceptie en je gedachten daarover kunt veranderen – wil dat niet zeggen dat het minder pijn gaat doen of het minder erg is.
Dat je het dan echt altijd zou kunt loslaten of zou moeten kunnen loslaten.

Soms is het goed om juist in dat gevoel te duiken met als onderliggende kern dat je weet hoe je daar mee om kunt gaan voor jezelf. Dat je weet dat het er mag zijn. Alles wat je voelt over je verleden.
Soms ga je juist door je overtuigingen te veranderen bagataliseren. Dit kan er voor zorgen dat je het idee hebt dat je die pijn niet meer zou mogen voelen of dat er een moment gaat komen dat het trauma je opeens weer gaat overnemen.

Geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt. Om je trauma een plekje in jou te geven. Het is onderdeel van jou. Onderdeel van jouw leven. Het heeft je pijn gegeven. Verdriet. Boosheid of frustratie.
Maar het heeft je ook kracht gegeven.
Bagataliseren is geen oplossing. Geloof niet dat je het zou moeten loslaten maar zoek een plekje in jezelf waar je dit trauma kunt plaatsen.
Vind liefde en vrijheid. Rust en ruimte zodat je, op het moment dat je even voor je gevoel wordt teruggetrokken – je weet dat je áltijd op je innerlijke kracht kunt vertrouwen. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.