Waarom het zo moeilijk voelt om stappen te zetten naar onze verlangens.

Verlang jij naar een emotioneel beschikbare relatie of wil je een gezond zelf lopend bedrijf opzetten? Maar voelt het onmogelijk om ernaartoe te bewegen of blokkeer jij jezelf?

Dit komt niet omdat we onszelf laten blokkeren of saboteren, maar omdat ons zenuwstelsel nog niet genoeg veiligheid eromheen heeft gecreëerd. We kunnen namelijk alleen stappen zetten naar iets in het leven waar ons zenuwstelsel de capaciteit voor heeft.

In dit blog ga ik jou uitleggen hoe logisch het is dat je blokkeert, dat dit niet ligt aan jou of dat je iets verkeerds doet maar dat het juist zo menselijks is, en ik geef je natuurlijk tips hoe je hieruit kan stappen.

Primaire rollen
Één van de meest primaire rollen van het zenuwstelsel is zelfbescherming. En één van de manieren dat ons helpt om onszelf te beschermen tegen overweldiging of pijn, is om ons binnen de lijntjes te houden van wat bekend is. Zelfs als dat bekende in lijn staat met struggles, schaarste, stress of dingen die we niet echt willen. Want als het ‘niet goed’ is voor ons, zijn ze herkenbaar.

We zijn er bekend mee. Ze zijn voorspelbaar en we hebben de capaciteit gebouwd voor precies deze patronen, waar we zo gewend aan zijn geraakt ons hele leven lang. Er is een gevoel van herkenbaarheid, wat betekent dat er een gevoel van veiligheid wordt opgemerkt met deze dingen. Zodra we denken aan een stapje vooruit zetten, een onbekende stap in deze nieuwe relatie of stappen zetten naar het bouwen van dat goedlopende bedrijf kan er een deel van jouw systeem zijn wat zegt: “We hebben geen idee wat we hier mee moeten en we hebben geen idee hoe we dit moeten dragen.” En deze dingen waar we zo naar verlangen en waar we naartoe willen bewegen hebben niks te doen of wij deze wel waard zijn, maar simpelweg onze veiligheid rondom deze dingen.

Misschien kunnen we onszelf afvragen: “Voelt dit tolereerbaar en veilig voor mijn systeem?” “Heb ik genoeg tijd en ruimte genomen om de capaciteit te vergroten om deze verandering te dragen?” Het kan namelijk zo zijn dat je jezelf niet laat blokkeren en totaal niet dat je jezelf saboteert, dat je harder moet proberen of jezelf nog meer moet forceren en meer gefocust moet zijn. Het kan zijn dat je systeem meer capaciteit nodig heeft om er veilig stapjes naartoe te zetten.

Een veelvoorkomend misverstand is dat we een deel van onszelf moeten hebben “geheeld” voordat we in een vervullende relatie kunnen stappen, een goedlopend bedrijf kunnen hebben of de dingen kunnen ervaren die we wensen. Hoewel er niet zoiets bestaat als “volledig helen” en we zeker niet hoeven te wachten op iets voordat we die liefde of het leven ervaren op de manier waar we voor wensen… kunnen we onszelf misschien voelen vastlopen.

Dit komt niet omdat we het niet graag genoeg willen, niet hard genoeg proberen of we niet waardig genoeg zijn… maar omdat we ons alleen veilig kunnen voelen om naar iets te bewegen zodra we de capaciteit ervoor hebben. Met andere woorden: enorme veranderingen in ons leven kunnen eigenlijk ongelooflijk overweldigend zijn als we niet de capaciteit hebben opgebouwd om die verandering vast te houden.

Vraag jezelf eens af…
Als we onszelf vast vinden zitten in een patroon wat we niet kunnen doorbreken, een gewoonte waar we niet van los kunnen komen of in een cyclus zitten die we schijnbaar niet kunnen veranderen die ons “blokkeert” van het ding dat we echt willen… overweeg dan jezelf af te vragen: “Voelt dit eigenlijk draaglijk voor mijn systeem?” “Zijn er delen van mij die me beschermen tegen dit omdat het zo anders is dan wat ik gewend ben?” “Vraag ik mijn systeem om mee te gaan met een hele grote verandering, zelfs als het een droom van mij is?” “Is er een kleinere stap voor die droom of doel die ik eerst kan zetten om mezelf wat tijd en ruimte te geven om het te leren kennen?”

Dit zijn slechts een paar vragen waar we nieuwsgierig naar kunnen worden, omdat het waarschijnlijk is dat je jezelf niet alleen maar “blokkeert”, dat je meer discipline nodig hebt of dat als je het graag genoeg wilde, je er gewoon voor zou gaan… Het is waarschijnlijk dat het echt onbekend is en dat je systeem terecht voorzichtig is. Het werkt echt hard om je veilig te houden. Dus in plaats van te vragen: “Waarom kan ik gewoon niet dat ding hebben of gewoon die stap zetten?” Overweeg te vragen: “Welke voorwaarden zijn nodig voor mij om me veiliger te voelen om mijn teen te dompelen in de energie van dit ding wat ik één klein minuscuul stapje per keer mag creëren?”

Kortom, het kan moeilijk voelen om stappen te zetten naar jouw verlangens, maar door jezelf de juiste vragen te stellen kan er al veel geshift worden en ik kan jou hierbij helpen.

Dit is precies wat we gaan doen in mijn programma Return To Regulation: een 6 weekse online cursus waarin we de expert worden van ons zenuwstelsel om het leven te creëren waar we zo naar verlangen op een tastbare en langdurige manier.

Klik hier om je aan te melden!

Als je nieuwsgierig bent naar het samenwerken met je lichaam en wilt leren hoe je in plaats van tegen je lichaam werkt leert hoe je het kunt uiten, wil je leren hoe jij daadwerkelijk kunt verwerken wat zo’n lange tijd zo zwaar voelde en hoe jij veilige verbindingen kunt creëren? Dan nodig ik je uit voor de Transformative Trauma Healing Fundamentals. Een laagdrempelig programma die je op eigen tempo kunt volgen en jou de eerste mooie stap in jouw helingreis kan bieden.

Klik hier voor meer informatie over het programma of stuur mij een DM op Instagram wanneer je eerst wilt voelen of het een match is.

Ik hoop je daar verder te mogen begeleiden in dit prachtige, helende werk.