Mijn waarde als mens

Mijn waarde als mens hangt niet af van iemand die deze niet kan zien en benoemen.
Mijn waarde als mens hoeft niet gebaseerd te zijn op wat ik doe, of niet doe. Op wat ik heb of niet heb.

Uiteindelijk ging het helemaal niet om mijn lichaam en over eten. Het ging over hoe ik mijzelf zag. Ik zag mijzelf als minderwaardig. Niet sterk. Ik hoefde geen plek in te nemen in deze wereld. Ik nam al teveel plek in..

Zodra je de mist die deze gedachten creëert verwijderd, kun je inzien dat een laag zelfbeeld jou wilde beschermen. Een laag zelfbeeld komt uit een kern van angst.

Met veel geduld en compassie en rust ben ik mijzelf gaan begrijpen. Door dit te doen ben ik mijn eigen vleugels gaan groeien. Een lange tijd ben ik zo boos en gefrustreerd geweest dat er niemand was die mij redde. Die het voor mij opnam. En er kwam een groot gevoel van weerstand, angst en soms zelfs verdriet op zodra ik ging realiseren dat:

Het aan jou is.

Jij zal voor jezelf op moeten komen.
En dit is eng, en spannend en voelt soms eenzaam.

Maar het grootste en meeste werk wat ik heb moeten doen (en nog steeds doe) is in mijn hoofd.

Het blijven herinneren aan mezelf dat zelfwaarde niet kan worden gemeten door wat je hebt behaald. Zelfwaarde gaat juist over al deze dingen wegdenken en dan in kunnen zien dat:

‘Ik ben groter dan al deze dingen’
‘Ik ben waardevol.’
‘Dit leven heeft mij nodig.’
‘Ik ben het waard om mijn plek in te nemen in deze wereld.’

Ik ben mijn eigen vleugels gaan groeien.

Dit wil niet zeggen dat je álles alleen zou moeten en kunnen doen, want hulp vragen en aannemen is het mooiste wat je in dit proces kunt doen – maar.. uiteindelijk ben jij degene die jezelf moet gaan helen, die de keuze maakt om te helen en kwetsbaar en eerlijk te zijn. Jij zet de stappen, de mensen om jou heen geven jou handvatten, duidelijkheid, liefde en een schouder om op te leunen. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.