‘Mijn leven begint nadat ik ben herstelt.’

Herstel is geen weg die je moet lopen om weer te leven. Een gesprek wat ik gisteren met een cliënt had over herstel ging over je leven uitstellen totdat je bent herstelt.

‘Mijn leven begint nadat ik ben herstelt.’

De grootste valkuil die je kunt hebben in herstel.. want dit is wat je houd waar je nu staat. Gevangen in restrictie en de overtuiging dat je nu niet leeft.

Eetstoornissen en diëten zorgen er inderdaad voor dat we ons leven uitstellen.

‘Als ik x aantal kg weeg mag ik gelukkig zijn. ‘
‘Als ik ben hersteld, kan mijn leven beginnen.’

Nee. En niet alleen in een eetstoornis, maar we saboteren onszelf ook in het dagelijks leven door te zeggen: ‘Als ik deze baan heb, dan ben ik eindelijk waar ik wil zijn.’

Jij bent hier nu. Jij leeft. Jij maakt elke dag keuzes, en hebt de controle over welke keuzes jij maakt. Als je gaat geloven dat je nu leeft – en dat je leven vandaag nog begint – zorg je ervoor dat je vandaag gaat beginnen met creëren wat je eigenlijk wil. Zorg je ervoor dat je meer dankbaarheid en rust kunt vinden in het nu.

De enige die jou saboteert en tegenhoud – ben jij. De overtuiging dat je leven pas begint na herstel, komt doordat je het eng vind om door alle eetregels en onrust te breken. En dat is oké. Je mag het eng vinden – je mag angst voelen. Want je voelt je beschermt zodra je blijft waar je nu staat, maar het is het meest enge wat je kunt doen. En daarbij: je bent misschien bang om te leven?

Een eetstoornis is OVERleven. Leven, niet zoals jij graag wil en niet op een manier hoe jij geluk kan creëren. Kies er vandaag nog voor om je leven in te richten zoals jij wil, en je zal geen spijt krijgen. Stapje voor stapje door die angst heen. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.