Lichaamsbeeld en het brein

Gisteren had ik een gesprek met een client wat ging over het kijken naar een oude foto van jezelf, zelfs 1 van een maand geleden, en de gedachte die dan door je heen gaat: ‘oh ik dacht dat er zoveel meer …….. uitzag’. Dit maakte het ernaar dat we het gesprek aangingen over lichaamsbeeld.

Lichaamsbeeld is best complex, en het gaat niet zozeer over hoe jouw lichaam er van een fysiek oogpunt uitziet.

Het gaat meer over een reflectie van jouw innerlijke zijn. Mensen met verschillende lichamen/uiterlijk kunnen een positief of een negatief lichaamsbeeld hebben. Het heeft daarom ook niets te maken met hoe jouw lichaam eruit ziet. Dit is ook waarom het veranderen van je lichaam, door je gewicht te veranderen bijvoorbeeld, een negatief lichaamsbeeld niet veranderd – en in deze mindset zitten heeft eigenlijk alleen maar nog meer een negatief invloed op jou en je leven.

Er is ook geen kant die je kiest zodra je hiermee aan de slag gaat. Het is niet dat je van een negatief lichaamsbeeld, of zelfs het haten van je lichaamsbeeld, naar het alleen maar houden van je lichaamsbeeld gaat. Er zit zoveel tussen. Zoals, er oké mee zijn. Het waarderen wat het voor jou doet. Het respecteren en er neutraal over kunnen denken/ernaar kunnen zien. Je hoeft niet geobsedeerd te zijn met liefde voor je lichaam of elk stukje van je lichaam lief moeten hebben, maar het is wel heel erg lastig om ergens goed voor te zorgen zodra je het haat.

Een aantal tips die jij mee kunt nemen zodra je met je lichaamsbeeld aan de slag wil gaan:
1. Ontvolg mensen die jou het gevoel geven dat je lichaam niet goed genoeg is, en volg daar voor in de plaatst inspirerende en motiverende mensen die jou laten zien dat er verschillende lichaamstypen zijn en dat je gelukkig met jezelf kunt zijn
2. Zodra je een negatief lichaamsbeeld dag hebt, schrijf eens op wat er nog meer gaande is die dag wat ervoor heeft kunnen zorgen dat je op die manier naar jezelf kijkt. Hetzelfde met een positief lichaamsbeeld dag, hoe voel jij je over jezelf en wat voor invloed hebben situaties in jouw leven hierop?

Het doel is om bewust te worden wat voor beide dagen invloed hebben op jouw lichaamsbeeld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.