Lichaamsacceptatie

Heb je ooit een slechte dag gehad, dit gedeeld met iemand waar op werd gereageerd als: ‘blijf positief’. Waarop jij dacht: fuck, dus ik mag geen slechte dag hebben. Wat ik voel is verkeerd.. Dit kan voor vele aspecten in je leven voor afwijzing van je eigen gevoel zorgen wat ook direct weer invloed heeft op een negatief gevoel en onrust creëert.
Als ik in de spiegel kijken, ik zie iets waar ik niet tevreden mee ben, mag ik dit dan voelen? Mag ik dit erkennen?

Ik kan blijven herhalen: houd van jezelf. Vind jezelf prachtig en goed genoeg.
Maar het is veel om te vragen van jezelf als je jarenlang jezelf hebt afgewezen, niet goed genoeg hebt gevonden of niet van jezelf hebt kunnen houden.

Er is geen knop die je om kunt zetten en die je brengt naar het accepteren en het houden van je lichaam. Soms gaat dit goed, soms niet. Het zijn 10000 stappen die ik heb moeten zetten en soms zelfs nog steeds moet zetten.. Het gevoel van liefde voor je lichaam is niet vergelijkbaar met wat dan ook. Soms is het een interne liefde die je voelt, en soms een externe. Het heeft niet altijd te maken met hoe het eruit ziet, maar ook hoe het functioneert en wat het allemaal kan/voor jou doet.

Het kan een gevoel van rust geven. Acceptatie. Vrijheid.

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik van mijn lichaam houd, maar niet altijd.

Ik accepteer het, zeker. Maar echt overtuigend ervan houden op de dagen dat ik mij ronduit slecht voel door mijn gezondheid is er dan gewoon niet. Dan baal ik.

En dit is oké.

Zodra je leert accepteren dat er soms slechte dagen tussen de goede dagen zitten en dat sommige dagen eigenlijk meer als neutraal voelen geef je jezelf juist de rust.

Zodra je jezelf de ruimte geeft om niet altijd positief te zijn, dit kan over van alles zijn, geef je jezelf de ruimte om te groeien en om te zijn.

En dat zie ik als liefde voor mezelf – de ruimte geven om te zijn. Om alles te voelen wat ik voel en dit te accepteren, wetende dat het oké is om mij niet goed te voelen over mijzelf of mijn lichaam. Wetende dat het oké is om een rottige dag te hebben zonder dat ik in een oplossing hoef te denken. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.