Kerst en een eetstoornis

Ik bedacht mij gisteren opeens dat het bijna kerst is. Gezelligheid. Liefde. Delen. En.. eten.

Ik houd van het kerst gevoel, maar ik heb 3 jaren meegemaakt waar dit gevoel werd overgenomen door angst. Spanning. Verdriet. Continue stress.

Mijn leven draaide rondom eten en niet willen aankomen. De angst dat ik bij kerst mee zou gaan eten nam mij zo in de greep waardoor ik met kerst in mijn bed lag, alleen.

Ik kan mij nog herinneren dat mijn ouders kerst gingen vieren bij familie, en ik alleen thuis bleef. God, wat voelde ik mij eenzaam en zielig.

Ik zat vast in een slachtofferrol. Want ik was niet zielig. Ik was geen slachtoffer.
Ik was de slachtoffer van mijn eigen gedrag.

De compensatie voor de kerstdagen, de paniekaanvallen, de stress en de weerstand van je omgeving – ik ken het. Ik weet hoe het voelt. Maar weet je? Je hebt dit niet nodig.

Kerst gaat niet om het feit dat je meer gaat eten. Wil jij je eetstoornis meenemen in een feestdag waar het gaat om liefde en delen? Heb jij die eetstoornis echt nodig daarin?

Het heeft een tijdje geduurd, maar mede door die beruchte kerst ben ik er in die tijd achtergekomen dat ik het mezelf aandeed. Dat er niemand was die mij ging redden – ik was degene die dit moest gaan doen.

Het begint met het stukje niet compenseren voor de feestdagen. Minder bezig zijn en focussen op eten maar juist op het samen zijn. De evaluatie van het afgelopen jaar. De val en opstaan momenten.

Ga kerst in met liefde. Voor jezelf en voor je omgeving. Verleg je focus. Vertrouw op jezelf en luister alsjeblieft naar je eigen stem – niet de eetstoornis. Daarbij mag je áltijd om hulp vragen!

Check m’n online programma waarin je steun kan vinden de komende feestdagen! ✨✨ Willen jullie dat ik een speciale video opneem over de feestdagen waarin ik jullie vragen beantwoord? Drop je vraag dan in m’n DM.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.