Als we kijken naar de samenleving waar we in leven, is het veilig om te zeggen dat de meesten onder ons de gevolgen van een niet geheeld trauma ervaren, zowel individueel als collectief. En tot nu toe is er nog steeds weinig bewustzijn over wat trauma is, hoe het ons systeem beïnvloedt en hoe we ons leven kunnen opbouwen of eigenlijk, herbouwen. Om niet alleen trauma te helen, maar om het te voorkomen.

Maar als ik de vraag krijg: ‘Is trauma daadwerkelijk te helen?’ is het korte antwoord: ‘Ja’.

Is het makkelijk? Nee.
Heeft het een tijdlijn? Nee.
Is er een algemene ‘one size fits all’ methode of weg? Nee.
Kan het worden overhaast? Nee.

Trauma heling is individueel. Heling gaat erover dat ons gehele systeem aspecten ervaart welke heling ondersteunen in plaats van aspecten welke trauma in stand houden. En met de aspecten welke heling ondersteunen bedoel ik de volgende: veiligheid, afstemming, ruimte, verbinding, autonomie, compassie, regulatie, expressie en rust.

Het helen van trauma vereist een intense upgrade van ons leven. We hebben het nodig om in te zien en te ervaren dat wij weer in controle mogen en kunnen komen van ons leven, het eigenlijk ‘her claimen’ van ons leven, en daarbij de verantwoordelijkheid nodig hebben om te nemen voor onze reacties en gedragingen. Een deel van de upgrade die we nodig hebben in trauma heling is onze getraumatiseerde zelf ontmoeten en het geven wat het niet ontving nadat de traumatische gebeurtenis plaatsvond.

We hebben uit trauma heling allemaal ons eigen pad. We hebben onze eigen wijsheid uit trauma, we hebben allemaal een overlever in ons, we hebben allemaal getraumatiseerde en onderdrukte emoties en daarbij.. we hebben allemaal toegang tot de aspecten in ons welke niet aangetast zoals wijsheid, kracht, onze ziel en intuïtie.

De onzichtbare kracht
Als ik denk aan niet geheeld trauma dan denk ik aan de onzichtbare kracht die in ons systeem leeft en onbewust onze gedachten, emoties, acties, percepties, relaties en lichamelijke ervaringen beïnvloedt.

Zodra trauma niet erkend en gezien wordt geeft het steeds minder controle over onze reacties, emoties en de richting van ons leven. Niet geheeld trauma creëert onbewust momentum, het conditioneert ons in reactiviteit en we geloven dat onze symptomen ons gehele leven bij ons blijven. Alsof we gedoemd zijn.

Trauma manifesteert zich op zoveel verschillende manieren welke heel duidelijk worden ervaren, maar ongeacht wat voor trauma je hebt meegemaakt gaat trauma gepaard met subtiele en overtuigende ervaringen van angst, pijn, fysieke spanningen, fysieke pijn, hulpeloosheid, verlies van controle en wanhoop. In plaats van dat we onszelf zien zoals we daadwerkelijk zijn, zien we onszelf door de lens van ons verleden. We zijn niet aanwezig in het nu en wat wij ervaren in het nu is beperkt. We kunnen trauma niet loslaten totdat we bewust worden van wat trauma is, wat het in en met ons lichaam doet en wat onze capaciteit is waar we naar toe kunnen groeien om trauma te transformeren als kracht.

In mijn beleving zijn er vier elementen in trauma heling:

1. Somatische oefeningen en tools. We hebben het nodig om samen te werken met ons lichaam en op ons afgestemde oefeningen te ontvangen welke regulatie, begrip, innerlijke verbinding en interne veiligheid creëren. We hebben het nodig om onszelf en ons lichaam te ontmoeten met wat het destijds niet ontving, maar wel nodig had. Trauma is niet alleen wat ons is overkomen, een groot deel van trauma is wat niet is gebeurd. Wat we nodig hadden om te ontvangen maar wat we niet verkregen.

2. Overgave. We hebben het vaak nodig om een stapje terug te doen en de student van het leven te worden. Het constant streven naar helen, naar meer doen, naar fixen, naar het zoeken naar de beste therapeut en coaches, de beste technieken en het nieuwste inzicht kan ons loskoppelen van wat ons systeem het meeste nodig heeft: ruimte, rust en acceptatie. Er is tijd om te doen, maar er is ook tijd om te rusten en jezelf over te geven.. aan niets doen en aan stilte. Ons gehele systeem heeft ondersteuning nodig. We hebben het nodig om ons gehele systeem, fysiek en mentaal te ondersteunen en de ruimte te geven. Daarbij mag ons systeem ook ons vertrouwen krijgen: Het weet precies wat het doet en wat het moet doen, en het is aan ons om dit te omarmen.

3. Verantwoordelijkheid voor ons helingsproces, voor ons gedrag en de keuzes die wij maken en de reacties die wij hebben. We zijn niet verantwoordelijk voor wat ons is overkomen, maar we hebben het nodig om ons verleden en de impact ervan in het huidige moment te erkennen voor er echt heling plaats kan vinden. Het is niet gezond voor ons leven en onze heling reis om verantwoordelijkheid te vermijden en alles toe te schrijven op het trauma wat heeft plaatsgevonden.

4. Trauma moet worden erkend voor wat het is. Niet als een ziekte of als een diagnose, maar als een roep om verbinding. Een verbinding die nodig is om weer te maken met onszelf, onze instincten, ons potentieel en met anderen. We mogen terug gaan naar onze menselijkheid. Terug naar onze natuur. Terug naar onze heelheid.

In de kern is niet geheeld trauma een uitdrukking van ons systeem, zowel collectief als individueel dat grotendeels op overlevingsmodus werkt. Een overleving betekent een beperkte hoeveelheid ervaren, verbinding, en daadwerkelijk het gevoel hebben dat we leven. Wanneer trauma uit deze aspecten wordt gezien, omarmd en verwelkomt, transformeert het van wat we dachten dat het altijd een grote beperking zou zijn in ons leven en dat we er altijd rekening mee zouden moeten houden, naar een vrijheid als nooit tevoren.

Wil jij hier meer over leren? Ga dan aan de slag met mijn Transformative Trauma Healing Fundamentals en werk samen met mij door deze vier aspecten heen.

Als je nieuwsgierig bent naar het samenwerken met je lichaam en wilt leren hoe je in plaats van tegen je lichaam werkt leert hoe je het kunt uiten, wil je leren hoe jij daadwerkelijk kunt verwerken wat zo’n lange tijd zo zwaar voelde en hoe jij veilige verbindingen kunt creëren? Dan nodig ik je uit voor de Transformative Trauma Healing Fundamentals. Een laagdrempelig programma die je op eigen tempo kunt volgen en jou de eerste mooie stap in jouw helingreis kan bieden.

Klik hier voor meer informatie over het programma of stuur mij een DM op Instagram wanneer je eerst wilt voelen of het een match is.

Ik hoop je daar verder te mogen begeleiden in dit prachtige, helende werk.