JIJ maakt het moment juist

‘Ik ben er nog niet klaar voor. Om aan de slag te gaan met herstel, met het overwinnen van mijn eetstoornis en het duiken in mijn pijn.
Ik ben er nog niet klaar voor. De kwetsbaarheid. Het veilige van mijn eetstoornis verlaten voor de hardheid van het leven. Het is nu niet het goede moment.’ Herken jij dit? Dit zijn gedachten die ik in het begin heb gehad. Het zijn ook gedachten die mijn cliënten met mij delen, soms in het eerste gesprek, soms in het 4e gesprek.

Ik geloof dat je nooit 100% klaar voor herstel kunt zijn. Je voelt dit ook niet. Ik maakte in het begin wel de keuze. De keuze voor het leven en ik geloofde dat er meer in zat voor mij. En met dat geloof, met die onderliggende overtuiging stapte ik in de boot van herstel.
Maar of ik er 100% klaar voor was? Nee. En dit kan ook niet – het hoeft ook niet.

Wachten totdat je er 100% klaar voor bent is wachten totdat je lichaam ermee stopt. Je leert juist gaandeweg in herstel en in therapie – wat ervoor zorgt dat je steeds stapje voor stapje richting het er klaar voor voelen om de eetstoornis achter je te laten.

En dit kost tijd. Wat oké is. Want juist als je die kleine stapjes gaat zetten, leer je steeds meer dat jij op jezelf kunt terugvallen. Leer je steeds meer dat die eetstoornis geen waarheid spreekt, maar JIJ degene bent die vanuit het hart de keuzes mag maken. Vanuit jouw eigen waarheid.
Laat jezelf niet gek maken door te denken dat je op een dag wakker moet worden met het gevoel: ‘en nu is het klaar’. Jij bent degene die de kans aanpakt voor herstel, jij bent degene die de keuze maakt, jij bent degene die ervoor zorgt dat je in de boot stapt van herstel. Zonder gevoel van: ‘ik ben er klaar voor’, maar met het gevoel: ‘ik ben er klaar mee’. Klaar mee dat die eetstoornis mij zo in de greep heeft. Ik ben er klaar mee dat ik niet kan leven, alleen maar kan overleven. Ik ben er klaar mee dat ik geen vrijheid voel.

En er zal altijd een excuus zijn van de eetstoornis. Dat het moment niet goed is, maar geloof mij: dat excuus kan altijd verzonnen worden. Het moment is nooit juist, JIJ maakt het moment juist.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.