Je hoeft überhaupt NOOIT ETEN TE COMPENSEREN

Nooit.

Als mens eten we niet alleen voor energie.

Eten is cultuur.
Eten is emotie.
Eten is vieren.

En dit is compleet oké. Het is oké dat de komende dagen anders zijn. Niet alleen qua eten, maar ook qua indeling van de dagen.
Misschien loopt het diner uit op een iets meer vol gevoel, misschien doe je een dutje midden op de dag, misschien kom je je stoel bijna niet uit. En weet je wat? Dit is helemaal oké.

Er is niets zoals overeten. Dit is wat de dieetcultuur en de voedingsindustrie ons heeft doen laten geloven. Dat kerst gaat om een tafel vol eten, anders eten dan wat we normaal doen en meer eten want het kan. Maar weet je wat?

Gaat het niet over liefde?
Gaat het niet over een rust moment na een gek en stressvol jaar?
Gaat het niet over delen, en samen zijn met de mensen waar je van houdt?
Gaat het niet over rust en reflectie?

Eten wordt zo de focus, waardoor je al snel kunt geloven dat dit het enige is wat belangrijk is op deze dagen. We vergeten de echte intentie.

Laten we niet vergeten dat eten geen manier is om je weg te bepalen. Lagere calorieën en compenseren = niet gezonder, het kost alleen maar meer energie.

En je hebt energie nodig om een fijne kerst te creëren. Je lichaam heeft energie nodig, dus eten, om te dansen, te knuffelen, te lachen, cadeaus in te pakken en uit te pakken, te wandelen, te ademen en…. om te leven.

En ik heb nog nooit iemand ontmoet die spijt had dat de eetstoornis niet mee werd genomen met kerst.

Ben je alleen met kerst en voel je de eenzaamheid? Ik weet hoe het voelt. Maar dit is GEEN reden om jezelf in compensatie en controle rondom eten onder te dompelen. Zorg goed voor jezelf – handel tegen die gedachten in en wees lief. Schrijf hoe je ideale kerst eruit zou zien, visualiseer en geloof erin dat jij kunt creëren wat je wil. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.