Je hoeft niet altijd naar het grotere plaatje te kijken

Ik lees veel berichten over wat deze hele situatie kan geven op een positieve manier, hoe wij kunnen kijken naar het grotere plaatje en daarnaast; hoe belangrijk is ons uiterlijk nu uiteindelijk?

Hoewel ik het daar ook mee eens ben, is het niet altijd zo gemakkelijk gezegd – want een eetstoornis gaat niet altijd over uiterlijk. Een verstoorde relatie met voeding en/of beweging, gaat niet altijd om de het eten en het sporten. Het gaat veel dieper.
Het wordt vaak gecreëerd uit een trauma – en daarnaast is het (volgens die eetstoornis) DE manier om met stress en verandering om te gaan.

Het richten op voeding zorgt voor een gevoel van controle. Het is een destructieve manier van controle uit willen voeren. Juist in deze tijden, waarin je soms het gevoel hebt dat de grond onder je vandaan valt – vooral als je in gevecht bent met een eetstoornis of een depressie – kan het richten op eten een gevoel van rust geven.
Uiteindelijk geeft die hele eetstoornis alleen maar meer onrust en pijn, maar op korte termijn geeft het wat je denkt nodig te hebben. Wat je denkt te verkrijgen uit controle: zekerheid en rust.

Dus ja, we kunnen het grotere plaatje zien. Dat wat echt belangrijk is in deze wereld. Maar wees niet bang voor het feit dat jij dan een egoïst bent zodra die eetstoornis weer gaat trekken aan jou. Voel je niet dom of een aansteller. Het is een lange tijd jouw copingmechanisme geweest – en het is nu tijd om deze om te zetten naar een liefdevollere manier van omgaan met deze stress en onrust.

En dat kun je leren. Oefenen. Het eerste is misschien wel het niet jezelf afwijzen voor het feit dat die eetstoornis weer een vinger heeft gepakt. Het is oké. Kijk daarna verder naar hoe jij ervoor kunt zorgen dat jij die vinger weer terugtrekt. Misschien hulp van buitenaf? Misschien erover schrijven? Misschien juist een goede lunch voor jezelf maken. Een wandeling of een meditatie?

Nogmaals: je bent niet egoïstisch. Je bent herstellende. Geef het tijd. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.