Je hoeft geen voor en na foto te hebben om serieus genomen te worden

Om serieus genomen te worden.
Om te laten zien hoe goed jij bent geweest in herstel of hoe goed jij bent als personal trainer.
Een voor en na foto zeggen niets. Helemaal niets.
We zien deze foto’s overal voorbij komen op social media. In de herstel wereld en de fitness wereld. Ze worden geprezen en vol lof ontvangen..
Bij het herstellen van een eetstoornis zie je vaak aan de linkerkant iemand die fysiek uitgehongerd, mager en ongelukkig is – het stereotype eetstoornis wat wordt gevoed door de media. Aan de rechterkant zien we de meer aantrekkelijke mens, gelukkiger op een andere extreme manier.
Soms als atleet. Soms dat zij een boek hebben geschreven zoals ik of iets dergelijks.. Het kan heel motiverend zijn maar ik kan ook zo begrijpen dat dit een druk kan geven. Dat je perfect zou moeten en kunnen herstellen en dat jij faalt zodra jij dit niet hebt gedaan.. maarrrr dit bestaat niet.
Ik begrijp dat, zodra jij een voor en na foto ziet zodra jij in herstel bent OF zodra jij op een account van een personal trainer stuit en de ene na de andere extreme verandering van lichaamsbeeld ziet – je dit kunt opvatten als motiverend. Maar ik geloof en zie dat sommige transformatie foto’s een verwachting geven om van het ene extreme naar het andere extreme te gaan.
We geven ZOVEEL WAARDE aan de uiterlijke en externe transformatie en het feit dat vooruitgang alleen maar zou kunnen worden gezien aan de buitenkant..
Maar zoals ik al vaker heb gezegd: de buitenkant zegt NOOIT wat er vanbinnen speelt, en is niet het belangrijkste in deze wereld. Je uiterlijk zegt niets over wie jij bent en wat voor mooi persoon jij bent.
Daarnaast gaan we onszelf vergelijken. Denken dat wij tekort zijn gekomen als wij niet aan de linker foto voldoen zodra we beginnen met ons proces, en we zo ons best doen om te voldoen aan de rechter foto maar het maar niet lijkt te lukken (omdat IEDEREEN een ander lichaam heeft). Wat ga je dan geloven? ‘Ik ben niet goed genoeg’. ‘Ik kan het niet’. ‘Ik heb niet genoeg wilskracht’.
Daarnaast wordt ons lichaamsbeeld gevormd in ons brein, en zien we wat wij geloven over onszelf. Dus het zien van andere lichamen en deze vergelijken met onszelf zorgt er 9 van de 10 keer voor dat we blijven zien wat wij over onszelf geloven, en op de foto van iemand anders zien wat wij over deze foto geloven.
Heb je geen voor en na foto’s? Dit betekent niet dat jij het niet verdient om te herstellen. Ben je niet getransformeerd als een influencer in herstel? Dit wil niet zeggen dat jij jouw herstel niet waardig genoeg is geweest.
En voor alle personal trainers hier: stop met het posten van voor en na foto’s. Het is niet nodig. Echt niet. Laat het niet gaan om het uiterlijk van mensen, maar om het innerlijk. Hoe zij zich voelen nadat zij hebben gesport. Hoe beter ze gaan bewegen en het verminderen van de pijn in het dagelijks leven bijvoorbeeld. Voor iedereen die zoekt naar een personal trainer met voor en na foto’s, herinner je jezelf eraan dat jij jezelf NOOIT kunt vergelijken met het proces van iemand anders en met het lichaam van iemand anders. Jij bent jij. En dit is oké. Het doel hebben om strakker te worden of minder te wegen, zal niet het doel op zich moeten zijn in mijn beleving – vraag jezelf af waar jij echt naar opzoek bent zodra jij je focust op het uiterlijke proces. Wat zit eronder, intern?
En voor iedereen die nu in herstel is; jij bent het waard om te herstellen, ook al valt jouw uiterlijk niet in het plaatje wat de social media wereld heeft gecreëerd van een eetstoornis. Jouw reis is niet minder opmerkelijk zodra jij niet de nieuwste influencer bent in herstel. Dit maakt jouw weg naar herstel niet minder sterk. Je hebt herstel niet verkeerd gedaan. Jij bent het altijd waard geweest om te herstellen. Jij bent het altijd waard geweest om hier te zijn. Jij bent wie jij bent – altijd al goed genoeg.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.