‘Je bent het waard om gelukkig te zijn’.

Iets wat ik deelde onder mijn vorige post.

Je bent het waard om gelukkig te zijn, maar dit betekent niet dat zodra jij jezelf waardig genoeg vindt je altijd gelukkig zou moeten zijn.

Gelukkig zijn is in mijn ogen iets waar je aan werkt, en iets wat je niet altijd voelt.

Gelukkig zijn is niet altijd lachend en fladderend door het leven gaan.

Gelukkig zijn is niet iets wat je jezelf oplegt.

Voor mij is geluk het stukje voelen van alles wat je voelt. Voor mij zit geluk ook in de donkere dagen.

Huh wat? Ja. Donkere dagen leren mij zo veel. 1 van de dingen die ik heb geleerd in het herstel van een eetstoornis, verstoorde relatie tot mijn lichaam/mezelf en een depressie is omarming.

En dan niet alleen omarming van mijn lichaam, voeding en rust.

Omarming van wat ik voel.
Omarming van emotie.
Omarming van mijn zijn.

Álles wat jij voelt is goed. Je lichaam is perfect geprogrammeerd om jou te laten voelen wat het denkt dat jij nodig hebt. Emotie en gevoel hebben jouw brein en jouw lichaam nodig om je te beschermen en in leven te houden.

Prachtig toch?

Dus angst wil zeggen: gevaar! Ren weg of verdoof jezelf. Dit kun je doen door te sporten, te eten of juist niet te eten – en je lichaam denkt dan daadwerkelijk: ik bescherm jou..terwijl het juist het meest destructieve patroon is waar je in vast kunt lopen.

Zodra ik begreep wat precies gebeurde in mijn brein kon ik meer respect hebben voor mijn gevoel, emotie, lichaam, brein en mijn coping.

Ik leerde deze te omarmen, gaf mezelf de ruimte om te ontdekken en mijn brein uit te dagen door het gevaar niet meer uit de weg te gaan en hier door heen te gaan. Hierdoor ging mijn brein dit niet meer zien als gevaar en overwon ik de angst om te eten, rust te nemen en te voelen.

En dit is geluk. Voelen. Ervaren. Vallen. Opkrabbelen. Leven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.