Ik wil meer en meer

De valkuil van altijd maar meer willen. De angst om iets te missen. Om nooit genoeg te hebben. Ik hoor dit zo vaak. Zonder misschien dat die persoon tegenover mij doorheeft dat die angst en valkuil bestaat. Het is iets wat in de huidige maatschappij word geaccepteerd. Want er kan tegenwoordig altijd meer. We zien zoveel meer. Hebben zoveel meer mogelijkheden. Krijgen kansen. We laten ons grotendeels leiden door social media.

Wat is hip? Wat is nieuw? Ik wil het allernieuwste. Zoekende naar sociale acceptatie. Naar erkenning. Geluk. Maar wat gebeurd er als je hier in blijft hangen. Als je blijft zoeken naar deze dingen in materialisme? Wat nu als het nooit genoeg is? Je niet meer kunt inzien dat je dankbaar mag zijn? En kan zijn. Dankbaar voor de dingen die jij hebt. Voor de dingen die zo vanzelfsprekend zijn voor jou en mij. Een dak boven je hoofd. Eten. Een telefoon.

Mogelijkheden die vele mensen in andere landen niet hebben. Misschien wel nooit zouden kunnen krijgen. Het blijven zoeken naar meer. Het bang zijn om iets te missen. Om te settelen met degene waarvan je op dit moment houdt – want wat nu als er een mooier/leuker/interessanter iemand op mijn pad komt? De drang om jezelf te vergelijken met anderen. Waardering en acceptatie extern zoeken en de angst om niet mee te doen – zie ik als de grootste blokkade voor geluk.

Want geluk zal je nooit écht kunnen voelen als je het extern blijft zoeken. Het is iets wat je kan laten groeien in jezelf. In de meest barre, moeilijke of pijnlijke situaties ben jij als mens in staat om geluk te cultiveren. Geld. De nieuwste schoenen en kleding. Het aller knapste meisje of de populairste jongen – zijn geen graadmeter voor geluk.

Stop met zoeken naar extern geluk. Naar de acceptatie en waardering in je omgeving. Je hoeft niet mee te doen. Want jij bent al genoeg. Van jezelf. Laat geluk groeien in jou. Zoek het in liefde geven aan jezelf. Liefde geven aan je omgeving. Herhaal elke dag waarvoor jij dankbaar bent in je leven. Dat je hier al mag zijn. Het leven mag proeven. Met alle leuke momenten. Liefde en geluk. Maar ook met verdriet. Pijn. Angst. Want alles wat op ons pad komt maakt ons wie wij zijn. Geeft ons een identiteit. Jij bepaald welk pad je bewandeld. Neem die verantwoordelijkheid en laat je niet leiden door externe factoren. Laat geluk groeien in jezelf.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.