‘IK VOEL MIJ SCHULDIG ALS IK IETS HEB GEGETEN.’

In herstel wordt vaak het woord schuldig gebruikt. Ook ik heb een lange tijd een schuldgevoel gehad als ik een pizza at of een stuk chocolade. Mijn coachees vertellen ook dat als zij een uitdaging rondom eten of bewegen aangaan, het schuldgevoel opkomt.
Een naar, zeurend gevoel.

Het voelt alsof je iets fouts hebt gedaan. Alsof je een wet hebt overtreden. De wet van de eetuitdaging.
Deze wet is een wet waar je een lange tijd in hebt gelooft – en wat jou een tijd heeft gegeven wat je dacht nodig te hebben. Controle. Duidelijkheid. Comfort. Maar nu kom je er eigenlijk achter dat als je doorgaat je je leven verliest. Misschien wel in letterlijke zin – maar voornamelijk in de zin van je toekomst. Je sluit jezelf bijvoorbeeld op want in sociale gelegenheden eten is eng en moeilijk.

In herstel is het schuldgevoel het gevoel waar we naar opzoek gaan. Want dit gevoel is eigenlijk een indicatie van herstel. De indicatie dat we op de goede weg zijn. De emoties van angst, schaamte en schuld zijn eigenlijk de signalen dat je actief de eetuitdaging aan het uitdagen bent waardoor je juist progressie boekt in herstel.

Het gaat erom dat je uitdagingen aangaat. Dat je het oncomfortabele – de angst, schaamte en schuld gaat omarmen. Dat dit komt doordat je een overtuiging doorbreekt. Een patroon – waardoor je brein denkt dat het in gevaar is en je hiervan moet beschermen, maar eigenlijk een teken is dat je uit het gevaar komt en in het leven gaat stappen.

Het einddoel is dat je deze gevoelens niet meer gaat hebben rondom voeding en beweging. Je moet door het oncomfortabele vechten totdat het comfortabel voelt. Niet om die eetuitdaging heen draaien maar er juist dwars doorheen gaan. Door die angst. Door die schaamte. Door dat schuldgevoel. Want het zijn maar gevoelens. Het zijn maar emoties. En 1 ding wat zeker is, is dat emoties en gevoelens niet voor altijd blijven. Ze komen en gaan, net zoals golven van de zee. Emoties kunnen ons niet doden, gevoelens ook niet. De manier hoe we ermee omgaan wel. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.