Ik moet altijd productief zijn.

Ik mag niet lui zijn.

Ik mag niet rusten.

Herken je deze overtuigingen? Veel van mijn cliënten vertellen dat zij van zichzelf niet mogen rusten en áltijd iets productief moeten doen. Hier heb ik zelf ook een lange tijd in vastgezeten.
Netflixen is zonde van de tijd. Op de bank zitten is lui.
En wat zouden anderen er wel niet van denken dat ik een avondje in bed lig Netflix te kijken? Terwijl ik ook een boek had kunnen lezen waar ik van kan leren, of werk had kunnen doen, had kunnen leren voor school of m’n huishouden?

Wat ik heb ervaren en ook altijd vertel: rusten is ook productief. Juist door niets te doen heb je tijd om op te laden, heeft je lichaam tijd om bij te komen en zal je veel productiever en energieker zijn in je werk oid. Het is zonde om te staren naar een boek of een beeldscherm terwijl je hersenen niets meer op kunnen nemen. Werk aan de overtuiging: ‘rust is goed. Ik mag mijzelf rust geven. Rust is productief’. En waar ben je bang voor als je rust neemt?

Ben je bang om te rusten? Bang voor de gedachten die dan op komen? Altijd bezig zijn voelt veilig. Dan hoef ik niet te voelen. Letterlijk weglopen voor gedachten/emoties en/of een trauma. Of je eetstoornis stem die jou continue naar beneden haalt komt dan naar boven.

Door weg te lopen blijft het continue weer terugkomen. Uit de weg gaan is een korte termijn oplossing, maar op lange termijn zegt je lichaam: STOP.

In je gevoel/emotie zitten voelt eng. Maar door weg te blijven wordt het alleen maar enger. Een wetenschappelijk onderzoek heeft ooit bewezen dat hoe groot een angst ook is – en hoeveel onrust deze ook geeft – het gevoel gaat weg zodra je er doorheen gaat ademen. Zodra je het er laat zijn. Surfen op de drang noem ik dat ook wel. Rustige ademhalingen, op de grond zitten (geaard), en liefdevol naar jezelf toe zijn. Het is oké. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.