Ik leef in 2 werelden

‘Ik leef in 2 werelden, de eetstoornis wereld en de mensenwereld. De eetstoornis wereld trekt aan mij met overtuigingen die in de mensenwereld niet waar blijken te zijn. Die eetstoornis wereld lijkt zo echt en comfortabel, de mensenwereld eng en moeilijk’. In een eetstoornis kun je er heilig van overtuigd zijn dat jouw metabolisme anders werkt, dat jij je controle niet los kan laten want dan word je heel dik, dat je geen discipline hebt want je overtreed de telkens strenger wordende regeltjes van de eetstoornis wereld. Je gelooft er heilig in, aangezien je continue uit die overtuiging van die eetstoornis wel bewijs kunt vinden dat deze gelijk heeft.

Dat is een beetje hoe je brein werkt. Het wil bewijzen voor wat het een lange tijd gelooft. Ook wel de cognitieve vertekeningen (bias) genoemd.
Wij als mens gaan de feiten die overeenkomen met wat wij geloven overwaarderen, focussen ons daar meer op en denken dat dit dus ook echt waar is. De feiten die tegen hetgeen ingaan wat wij geloven proberen we dan zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten.

Je loopt vast in de ‘hulpverlening’ van je eetstoornis. Deze wilde je een lange tijd helpen. Misschien wel om met een trauma om te gaan, of bepaalde emoties. Met een nare ervaring of stress.

Het vinden van een andere manier om met deze gevoelens, emoties en/of trauma’s om te gaan kan hierbij helpen. Daarnaast werkt het ook om de gedachten en geloof systemen die met de eetstoornis mee zijn gekomen goed te onderzoeken. Het daadwerkelijk bewijs leveren dat je niet aankomt van 1 boterham, of dat, zodra je de controle rondom eten verliest je echt niet tonnetje rond gaat worden.
Het is bewustwording, juiste hulp zoeken die jou hierbij kunt helpen en daarnaast durven in te zien dat die eetstoornis jou ergens bij wilde helpen, maar dat deze hulp niet langer nodig is want het maakt je kapot. Het helpt je op een destructieve manier. Kies ervoor om jezelf te helpen op een liefdevolle manier. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.