‘Hulp bij eetstoornissen komt vaak te laat’

‘Hulp bij eetstoornissen komt vaak te laat’.

Dit klopt. Ben ik het mee eens. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord bij een kennismakingsgesprek dat:
– ik had niet genoeg onder/over gewicht.
– m’n BMI was niet laat/hoog genoeg.
– m’n hulpvraag was niet heftig genoeg.
– het was nog niet erg genoeg.
– kon het zelf wel proberen.
– ik moest gewoon maar meer eten.
– ze konden mijn probleem niet in een hokje van een bekende eetstoornis plaatsen.

Ik heb nogal een kort lontje dus kan dan vrij gefrustreerd raken. Het feit dat je om hulp hebt gevraagd is zo sterk. Vergt van kwetsbaar opstellen. Van kracht.
Niet serieus genomen worden kan ervoor zorgen dat een eetstoornis alleen maar heftiger en groter word. Want dan kun je eindelijk hulp krijgen.

Is dat niet gek? JA. Heel. Vind ik. Ik zou juist graag willen dat iemand bij mij aanklopt als er sprake is van obsessief bezig zijn. Je kunt het niet in een hokje plaatsen. Je kunt een mens überhaupt niet in een hokje plaatsen. Je kunt de zorg die iemand nodig heeft niet in een hokje plaatsen.
Iedereen is anders. Iedereen struggeld met zo zijn of haar dingen. Daar mag in mijn ogen de hulp op worden aangepast.

En die verandering zou ik graag willen maken in de wereld. In Nederland. De stap naar hulp kleiner maken. Jezelf en jouw struggels serieus nemen. Ik zou zo graag jou in willen laten zien dat het oké is om te kiezen voor hulp. Dat, al ben je niet gelukkig met jezelf, je leven, je relatie tot voeding/training, het écht anders kan. Anders mag. En dat je dit niet alleen hoeft te doen.

En dan hoeft geld niet het probleem te zijn. Want dit vind wel een weg (ik zoek samen met jou naar een oplossing, altijd). Tijd hoeft geen probleem te zijn. Dit word wel prioriteit. Afstand hoeft geen probleem te zijn. Want we hebben allemaal een telefoon of laptop met internet verbinding. Dus hulp is er. Aanvaard het. Neem het serieus. Kies voor een ‘nieuw begin’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.