Honger is een legitiem signaal van je lichaam

Bedenk je eens dat je moet plassen, maar dat je jezelf hiervan afhoudt omdat je denkt: ‘ik heb vanochtend al geplast dus ik hoop dat dit gevoel weggaat tot vanavond’. Als je dit hardop zegt, zal iedereen je aanraden om toch naar de toilet te gaan. Maar wat doen we dan met het gevoel van honger? We proberen het te negeren en het hier naar luisteren uit te stellen – want het past niet in ons patroon. We geven onszelf niet de toestemming om te luisteren naar het lichaam, en het feit dat ons lichaam elke dag veranderd en hier een flexibele mindset voor nodig heeft..

Een beetje gek toch als we er zo naar kijken? Als je jezelf uitgehongerd voelt, of in de mentaliteit van het onderdrukken van honger of het wachten tot het volgende eetmoment of iets kleins eten in de plaats van hetgeen eten waar je echt zin in hebt, ook al staat dit niet in je ‘eetlijst’. Wat dit doet is het volgende:
1. Het zorgt ervoor dat je meer over eten nadenkt
2. Je laat de dieet cultuur je leven regeren en negeert wat jouw lichaam nodig heeft en wil.

Hoe zou het eruit zien als je, elke keer dat je lichaam aangeeft dat het honger heeft, je zou eten? Voelt dit overweldigend? Zou je misschien je maaltijden groter maken om te kijken of je dan langer verzadigd bent? Wat voor gedachten en angsten komen op zodra je denkt aan het luisteren naar je lichaam?

Zijn er regels die je dan verbreekt? Welke regels zijn dit? Zijn deze regels waar, en heb je deze nodig?

We hebben geleerd om onze honger te onderdrukken, en dit wordt vaak ook aangemoedigd. Maar als het er echt op aan komt heeft je lichaam altijd gelijk, en geeft het alleen maar aan wat jij nodig hebt om te overleven. Het hongergevoel is een biologische reactie van je lichaam – en het oefenen om hier naar te luisteren ontwikkel je meer vertrouwen in je lichaam zodat je met meer flexibiliteit en verzadiging kunt gaan eten.

Hulp nodig? Ga dan samen met mij aan de slag om vrijheid te creëren tot voeding en in jezelf. Stuur mij een DM voor meer info over een gratis kennismaking. Lianne x

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.