Hoe kan het mogelijk voelen om ons lichaam áltijd goed genoeg te vinden?

Ik schreef hier wel al vaker over, en kreeg hier veel mooie reacties op. Dus hierbij nog een aantal inzichten over lichaamsbeeld.

Hoewel ik geloof dat het een prachtig doel is om van je lichaam te houden – en zou ik het fantastisch vinden om te zien dat iedereen dit voelt – kan het ook soms voelen alsof je tegen iemand met een depressie of een burn-out zegt: ‘hee, stap gewoon uit bed en ben blij’.

Houd gewoon van jezelf.

Ik geloof niet dat, zodra jij je lichaam haat of het niet mooi vindt, je hier bewust voor kiest of het leuk vindt om dit te voelen.

We leven in een maatschappij waarin we leren om kritisch te zijn naar onszelf en ons uiterlijk, om alles wat het als bestempeld als gebreken- te moeten fixen, om onszelf continue maar te spiegelen aan het nieuwe perfecte plaatje.

Hoe kan het dan mogelijk voelen om ons lichaam áltijd goed genoeg te vinden?

Het is prachtig om van je lichaam te houden, maar met cliënten werk ik graag eerst toe naar het respecteren van het lichaam door: niet te diëten en álles te eten, het regelmatig te voeden, liever tegen jezelf spreken, het goed te verzorgen, een goede ademhaling, onderwijzen wat het lichaam allemaal voor jou doet, etc.

Dit geeft al zoveel meer rust, vrijheid en ruimte om meer in je lichaam te komen en om het meer te geven wat het verdiend.

Maak de stapjes kleiner. Focus niet op ‘het grote doel’ – liefde – want dit maakt de drempel alleen maar groter. En daarbij, het is niet iets wat we áltijd zouden moeten voelen. Dit is totaal niet realistisch.

Focus op wat goed voelt voor jou, en omarm dit ten alle tijde.

Focus op respect, wordt nieuwsgierig wat je lichaam allemaal doet voor jou. En stap soms even weg van die spiegel, aangezien je lichaamsbeeld wordt gecreëerd in je hoofd, en op donkere dagen dit dus zoveel invloed heeft op wat je ziet in de spiegel – wat heel normaal is! Ook als je hersteld bent.

Ik ben heel benieuwd wat het voor jou betekend om je lichaam met respect te behandelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.