Het Minnesota Starvation Experiment

Wist jij dat veel symptomen van een eetstoornis direct resultaat zijn van ondervoeding?

Je zal dit vast wel weten en het meer dan duizend keer hebt gehoord. Maar om de 1 of andere reden ben jij er heilig van overtuigd dat jij de uitzondering bent. Dat jij er gewoon van houdt om alleen te zijn. Dat je oprecht geïnteresseerd bent in bakken/koken en de hele dag door opzoek bent naar recepten. Dat jij verslaafd bent aan eetbuiten en overgeven en dat herstellen je niets meer zal geven dan een hoger gewicht.

Misschien voel je wel dat jouw eetstoornis een deel is van je persoonlijkheid, interesses, identiteit en levensstijl.

Je bent ervan overtuigd dat in therapie gaan de enige manier is om van die mentale symptomen af te komen. De waarheid is dat herstellen het meeste draait om het zelf doen in combinatie met goede begeleiding. Alles wat jij uiteindelijk moet doen is je ogen sluiten voor een paar maanden, eten, rust nemen en elke dag aan de slag gaan met jou gedachten.

Ik wil niet zeggen dat alles opeens verdwijnt en beter word met aankomen maar de meeste dingen wel. De Minnesota Starvation Study brengt dit goed in beeld en daarom laat ik dit vaak lezen aan mijn klanten.

Voor de meeste klanten is dit moeilijk te lezen. Het is een erg lang artikel en geschreven in het Engels. Daarom leg ik het hieronder kort maar krachtig uit. Wat is het, wat laat het zien en wat kunnen we ervan leren. Dit is erg interessant. Het kan je rustig maken in jouw herstelproces en in je eetstoornis wanneer je last hebt van extreme honger, eetbuiten, overgeven, angst, isolatie, laag libido, gewicht en voedingsobsessie. Ook kan het helpen bij een verknipt lichaamsbeeld waarbij je jezelf dik en groot vindt terwijl je dit totaal niet bent.

 Van 1944-1945 vond er een extreem maar belangrijk experiment plaats- The Minnesota Starvation Study. 36 perfect fysiek en mentaal gezonde mannen werden grof gezegd uitgehongerd.

Uitgehongerd? In onze huidige maatschappij noemen we dit ‘diëten’. Deze mannen aten rond de 1650 calorieën en de enige sport die zij deden was lopen op een loopband. De mannen verloren rond de 25% van hun lichaamsgewicht. Voordat de uithongering begon zijn ze goed gecontroleerd waarbij zij 3200 calorieën aten op het beginpunt. Dit is wat zij dagelijks binnen kregen zonder hier rekening mee te houden en waarbij zij op gewicht bleven (note, op onze voedingsmiddelen staat de aanbevolen hoeveelheid op 2000 kcal, bullshit!).

Het hele punt van dit experiment was hoe uithongering effect op ons heeft.

Het experiment startte. Wat gebeurde er met de 36 mannen? Ze kregen eetstoornis symptomen. Hevige eetstoornis symptomen. Deze mannen hadden eerder geen problemen met voeding en hun lichaam en daarbij was hun mentale gezondheid goed. Wat hebben zij ervaren?

Obsessie met voeding en controle. Opeens werd voeding het onderdeel van elke conversatie die zij voerden. Het belangrijkste in hun leven.

Ze gingen lezen over voeding en startten met het verzamelen van recepten. De mannen gingen dag dromen over voeding, graaiden door prullenbakken, verzamelden keukengerei, dronken een ongelofelijk veel koffie en kauwden de hele dag op kauwgom. Niet 1 van de mannen was geïnteresseerd in voeding en koken voordat zij aan het experiment begonnen. Opeens werden ze allemaal hobby koks. Ze gingen rare dingen doen zoals met hun eten spelen, er 2 uur overdoen om hun maaltijd op te eten, plannen hoe en wat te eten, eten uitspugen en weer opeten om er het meeste uit te halen.

Eetbuien. 1 van de mannen overtrad de regels en kreeg eetbuien alsof zijn leven ervan af hing. Daarna voelde hij zich schuldig en vies. Ditzelfde gebeurde met een andere man. Hij kreeg hele erge eetbuien. Na zo’n eetbui stortte hij emotioneel helemaal in. Hij haatte zichzelf en sterker nog: hij gaf over. In andere woorden: hij kreeg klinische boulimia.

Mentale problemen. 1 van de mannen hakte 3 vingers af. 2 werden psychotisch. 20% ervaarden emotionele problemen. Zij werden depressief, angstig, nerveus en verloren de interesse voor seks en vrouwen. Een citaat van 1 van de deelnemers over zijn vrouw:

‘Het is bijna te veel moeite om haar te zien, zelfs wanneer zij mij bezoekt in het lab. Het kost moeite om haar hand vast te houden. Wanneer wij een serie/film kijken is het meest interessante gedeelte een scene waar mensen aan het eten zijn.’

Fysieke problemen: veel van hen hadden deze. Slaapproblemen, altijd koud, veel gevoeliger voor geluid en licht, duizeligheid, zwakte, jeuk en tinteling in handen en voeten, vocht vasthouden, problemen met zicht etc.

En toen begon het herstellen…

Extreme honger. De mannen aten, aten, en aten. Ze hadden nooit het gevoel dat ze compleet verzadigd waren. 1 van de deelnemers at immens grote maaltijden (dagelijkse inname van 5,000-6,000 calorieën) en begon ook nog eens te snacken een uur nadat hij een maaltijd op had.

Er waren uitspattingen in het weekend wat inhield dat de inname tussen de 8,000 en de 10,000 calorieën zat. De meeste mannen vonden het moeilijk om te stoppen met eten. Deelnemer nummer 120 propte zichzelf vol totdat hij bijna uit elkaar barstte (zijn gevoel) en rapporteerde dat hij zichzelf discipline moest opleggen om niet meer zoveel te eten. Nummer 1 at totdat hij zichzelf oncomfortabel vol voelde en deelnemer nummer 3o had zo’n moeite om zichzelf te controleren zodra er eten in zijn buurt stond. Hij kon als het ware die knop niet vinden om te stoppen en het punt niet vinden waar hij verzadigd was. Zelfs wanneer hij zo vol als een tonnetje zat. Deelnemer nummer 26 at al snel 6 maaltijden i.p.v. 3 (wat hij voor het experiment deed).

Na ongeveer 5 maanden van herstellen kwam er een normalisatie voor het gros van de mannen in hun eetpatroon. Alhoewel, voor sommigen zette het overeten door. Nummer 108 at en at totdat hij bijna niet meer kon slikken en een half uur later had hij het gevoel dat hij weer wilde eten.

Meer dan 8 maanden na het herstellen aten een paar mannen nog abnormale hoeveelheden en 1 man bleef rapporteren dat hij 25% meer at dan voordat hij begon met het onderzoek: hij probeerde te minderen maar hij werd zo hongerig dat hij het niet aankon.

Overgewicht.De mannen kwamen voor een tijdje aan tot boven hun gewicht van voor het onderzoek.

‘Er moet een nadruk worden gelegd op het feit dat gedurende de maanden van het herstel de Minnesota vrijwilligers niet doorschoten naar obesitas. Gemiddeld gingen ze weer terug naar hun eigen gewicht tot max. 10% over dit gewicht, maar binnen 6 maanden daalde hun gewicht weer. Bij de tijd dat ze terug moesten komen voor een follow up hadden ze allemaal hetzelfde gewicht als toen ze begonnen met het experiment’ (bron).

En dan nu het enge gedeelte: ook al herstelden de meeste van de mannen zowel fysiek als mentaal, sommigen van hen ontwikkelden een verstoorde relatie met voeding na het experiment.

Sommigen van hen kregen een dwang om kosten wat het kost op hetzelfde gewicht te blijven

Sommigen voelden zich dik en vet in de periode van aankomen. Sommigen werden chef-koks, terwijl ze voordat zij mee gingen doen aan het experiment geen enkel interesse hadden in voeding en koken.

Wat laat dit experiment ons zien? Dat vele symptomen, niet allemaal, van anorexia, boulimia en andere obsessieve en eetstoornissen waarbij jij jezelf een beperkt qua voeding een bijwerking zijn van uithongering en dat deze zullen verdwijnen. Dit is waarom ik het zo belangrijk vind om duidelijk te maken wat  ik heb geleerd heb in mijn herstel: eten, genoeg eten en meer eten dan wat je ooit had gedacht dat goed voor je was voornamelijk gaat helpen. Plus: dat eetbuien/bingen in herstel niet slecht is. Juist compleet normaal en logisch! Klik hier als jij klaar bent om jouw eetstoornis te overwinnen en samen met mij het pad te belopen naar herstel.

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experiment

letsrecover.tumblr.com

http://www.apa.org/monitor/2013/10/hunger.aspxhttp://www.psychologytoday.com/blog/hunger-artist/201011/starvation-study-shows-recovery-anorexia-is-possible-only-regaining-weighthttp://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experimenthttp://matchstickmolly.tumblr.com/post/3261188113/starvationhttp://www.youreatopia.com/inspiration/post/1766626

https://www.refinery29.com/en-us/minnesota-starvation-experiment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.