Herstellen.

Herstellen wil niet zeggen dat je opeens op een punt komt dat je ontzettend blij bent voor de rest van je leven met regenbogen en eindeloze zonnestralen. Nee. Iedereen die jou vertelt dat je een boek kan kopen wat je gaat redden. Wat jou automatisch herstelt – houdt jou voor de gek. Begrijp me niet verkeerd: mijn boek en de vele zelfhulp boeken in deze wereld kunnen je goed op weg helpen. Maar er moet wel duidelijk worden gemaakt dat het herstellen van een eetstoornis, obsessief met eten/bewegen en een laag zelfbeeld geen lineair proces is. Het gaat met ups en downs. Diepe dalen. Hoge pieken.  1 stap voorruit en 2 stappen achteruit. Je bent zeker niet gefaald als jouw proces niet lijkt op die van een ander. Als je merkt dat je opeens weer in de greep wordt gehouden door die gestoorde/negatieve gedachten.  In herstel bestaat geen goed of fout.

Wees niet zo verdomde streng voor jezelf als het even minder gaat. Herstellen is een rommelige weg. Laat die slechte dagen je niet helemaal weer terugtrekken – wees bewust van die negatieve gedachten, accepteer ze en denk eraan dat je er niet naar hoeft te luisteren. Je hoeft niet te handelen naar deze gedachten. En zodra je dit 1x wel doet betekent het niet dat je dit later die dag of morgen weer moet doen. Je hebt dan weer de keuze om het herstel op te pakken.

Ik geloof dat iedereen die is herstelt zeker soms nog worden overgenomen door negatieve gedachten en angst. Het enige verschil is hoe de mensen die herstelt zijn ermee omgaan. Hoe zij handelen en deze gedachten kunnen omzetten. Ik denk dat het verdomd belangrijk is dat we eerlijk zijn – en dat herstel geen paradijs is wat zich opeens voor je opent. Begrijp mij niet verkeerd: die triggers komen minder voor zodra je bent herstelt maar zodra je kwetsbaar bent kunnen deze nog wel eens aankloppen. Jij bent de baas. Over jezelf. Over de keuzes die je maakt. Herstel gaat niet over nooit meer pijn voelen, geen negatieve gedachten meer hebben of je nooit meer ongelukkig voelen. Het gaat erom dat je leert hoe hier op een gezonde en liefdevolle manier mee om te gaan. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.