Heel je trauma, heel je leven

Emotioneel trauma is eigenlijk de kern van vele struggles die wij als mens kunnen ervaren.

Een emotioneel trauma is wat bijna elk mens, op een 1 of andere manier heeft – en wordt vaak niet serieus genomen bij het helen van een eetstoornis/verstoorde relatie tot voeding/lichaam/beweging.

Een eetstoornis /verstoorde relatie tot voeding/lichaam/beweging is 9 van de 10 keer een symptoom van een onderliggend trauma. En weet je nog niet wat ik bedoel met trauma? Check dan de @inner_goddess podcast waarin ik uitleg dat trauma geen grote gebeurtenis hoeft te zijn. Dat je trauma’s niet kunt vergelijken met elkaar en dat jouw pijn, hoe klein deze op het eerste oog ook mag lijken, er mag zijn.

Want er is zoveel meer dan het alleen focussen op het managen van de symptomen van een trauma – zoals alleen het focussen op het helen van een eetstoornis. Er zit zoveel meer achter. En hoewel emotioneel trauma vaak de oorzaak is van het destructief handelen, is dit geen excuus. Niet tegenover jezelf, en niet tegenover je omgeving.

Daarom is het zo belangrijk dat we niet focussen op ALLEEN het symptoom (eetstoornis/verstoorde relatie tot voeding/lichaam/beweging) maar ook het helen van de kern, en de reden waarom je dit mechanisme zo hard nodig had.

Hetgeen wat ik altijd doe, als coach, is deze samenbrengen.

Het uitdagen van een eetstoornis/verstoorde relatie tot voeding/lichaam/beweging door tegenovergesteld te handelen, vrede te maken met eten en je lichaamsbeeld. Het loslaten van gewicht en controle – en het helen van je lichaam (aansterken).

En het helen van een trauma: Wat is het? Wat zijn de huidige triggers? Hoe is trauma in je lichaam opgeslagen? Wat voor invloed heeft dit op jou nu? Bewustwording van de verandering in je brein en het zenuwstelsel bij trauma en dit helen/hier om mee leren gaan. Daarbij is het bij trauma ontzettend belangrijk om bewust te worden dat het zo nu en dan omhoog kan komen, en dat je kunt leren hoe je hiermee om kunt gaan – ipv te reageren op de oude destructieve manier, reageren uit liefde en erkenning.

Heel je trauma. Heel je leven. 💜

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.