GEZIEN WORDEN.

Geliefd voelen. Gezien worden. Erkenning krijgen.
Allemaal verwachtingen die ik veel hoor de laatste week in mijn coaching sessies. ‘Waarom krijg ik te weinig erkenning van mijn partner?’ ‘Waarom word ik niet gezien door mijn ouders of hoezo krijg ik geen liefde van mijn familie?!’. De waarom vraag kost zoveel energie en kan zich uitkristalliseren in paniek en een ontmoedigd gevoel. ‘Waarom?’. Geen idee. Maar is de eetstoornis DE manier om hiermee om te gaan? Om aandacht te vragen en te krijgen? Om liefde te ontvangen? Om je gezien te voelen? Erkenning te krijgen?

De aandacht die je krijgt doordat er angst ontstaat bij je omgeving. Angst dat het niet goed gaat. Dat je het niet gaat redden… Is dit een fijne manier om te krijgen wat je echt wil? Nee.. volgens mij zeker niet.
En misschien is het überhaupt wel iets wat je denkt van je omgeving te verwachten die liefde, erkenning, zorg en gezien worden?
Of is het iets wat jij verwacht van jezelf en nog niet aan jezelf geeft?

Alle drie bovenstaande dingen zijn menselijke behoeften. En het is ook zeker niet vreemd dat wij er lekker opgaan als iemand ons lief heeft, erkenning geeft of het gevoel geeft dat wij gezien worden. Ons ego wordt daardoor gevoed, en dit voelt fijn.

Maar als je afhankelijk gaat zijn van je omgeving kan het je een destructieve manier van handelen geven. Doordat je continu opzoek bent naar deze gevoelens – voel je je nooit voldaan.
Voel je teleurstelling en geef je de omgeving de schuld (een mens wil altijd een schuldige aanwijzen). Alleen maar doordat JIJ dingen verwacht van hen die zij niet altijd aan jou kunnen en hoeven geven.
Dus wat te doen? Ik zeg altijd: geef alles wat jij wil ontvangen aan jezelf.
Dan komt het wel bij je terug.

Vind een manier om liefde aan jezelf te geven.
Vind een manier om het gevoel van erkenning aan jezelf te geven.
Vind een manier om jezelf te zien. Écht te zien.
Met deze dingen gaan wij aan de slag in mijn online cursus: ‘Een nieuw begin 2.0’. Vanaf 5 november online. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.