Geluk is als een tuin, je moet ervoor zorgen en het onkruid wieden

Na een eetstoornis gebeuren er nog steeds kut dingen. Ik heb een lange tijd gedacht dat alles wel weer rozengeur en maneschijn zou zijn als ik mijn eetstoornis en depressie had overwonnen. Dat geluk iets is wat je ontvangt en nooit meer kwijt raakt.

Dit is zeker niet het geval. Zoals ik in mijn boek schrijf: geluk is als een tuin, je moet ervoor zorgen en het onkruid wieden. Geluk is iets waar je aan moet werken.

Boosheid. Woede. Teleurstelling. Emoties die ik niet zo snel voel. Doordat ik weet dat ego deze emoties aanwakkert kan ik heel snel om switchen. Maar man, wat heb ik de afgelopen tijd veel boosheid ervaren.
Het is heftig. Een rollercoaster.
Wat kan het leven je soms uitdagen. Op de meest heftige en onrechtvaardige manieren. Soms begrijp ik ook niet altijd waarom iets gebeurd.
Wat ik wel weet is dat het leven mij geeft wat ik aankan. Dat er ontzettend veel leermomenten op mijn pad zijn gekomen waar ik alleen maar sterker uit kan komen.
Want weet je? Zodra jij je eetstoornis, depressie, verslaving of wat dan ook hebt overwonnen weet jij heel goed hoe jij met al deze emoties om kunt gaan op een liefdevolle manier naar jezelf toe.

Daarnaast zorgt een eetstoornis, depressie, verslaving of iets anders er niet voor dat je wordt beschermt tegen die pijn, boosheid of het verdriet.. ‘Ik ben bang dat ik het leven niet aankan, dus mijn eetstoornis beschermt mij.’ Maar die eetstoornis heb jij niet nodig. Jij kunt pijn aan. Jij kunt verdriet aan. Jij kunt woede aan. Want door in een bepaald mechanisme te blijven hangen (eetstoornis o.i.d.) zorg je ervoor dat je constante pijn voelt. Zorg je ervoor dat je geluk, liefde en vrijheid niet kunt voelen.

Dus ja, het is kwetsbaar. Maar oh zo geweldig als jij gaat geloven dat jij álle emoties en gevoelens en uitdagende hoofdstukken in dit leven aan kunt. Zelf. Zonder af je een mechanisme nodig hebt. Jij kunt dit. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.