Geef jezelf toestemming

In de online masterclass: ‘Overwin eetbuien’ heb ik het veel over toestemming geven aan jezelf om te eten wat je wil – ik coach gesprekken is dit vaak het eerste wat ik vraag: ‘Geef jij jezelf toestemming om te eten waar jij zin in hebt?’. Vaak krijg ik dan een gekke blik en de reactie: ‘Als ik dit doe dan vreet ik alles op waar ik op dat moment zin in heb’.  Herken jij dit? Is het echt waar dat je dan alles eet? Of wordt het eten, doordat jij jezelf toestemming geeft om te eten wat je wil, veel minder ‘spannend’?

Zodra jij jezelf elke dag de toestemming geeft om te eten, zal je de interne druk die rondom voeding ligt verminderen waardoor deze niet oploopt en je een eetbui krijgt. In de online masterclass: ‘Overwin eetbuien’ leg ik het uit met een voorbeeld van een strandbal. Zodra jij deze strandbal onder water wil houden kost dit veel kracht. Op het moment dat jij deze loslaat komt deze bal met een noodgang omhoog. Dit gebeurd er ook zodra jij jezelf geen toestemming geeft – en dus eigenlijk restrictie en controle rondom voeding uitoefent. Een tijdje gaat dit goed, de druk wordt hoger en hoger en het kost steeds meer moeite om die bal onder water te houden – totdat de drang naar eten te groot wordt en die bal in 1 keer naar boven lanceert – dit staat voor overeten/de eetbui. De drang is niet meer te houden, het eten in de voorraadkast niet meer te weerstaan en je bent niet meer te stoppen. Met in je achterhoofd dat morgen wel weer ‘normaal’ wordt, en de restrictie weer wordt opgelegd, welke na een tijdje niet meer te houden is, en de cirkel is weer rond..
De weg naar het verminderen en het stoppen van overeten, eetbuien en als einddoel: intuïtief eten is niet gemakkelijk. Het voelt soms alsof die bal niet meer te houden is en je geen kracht meer hebt. Alsof je de controle compleet verliest en de angst daaronder groter wordt. Het is de kunst om die bal uit het water te houden, op het droge zonder deze continue naar beneden te hoeven duwen.
Vetrouw erop dat het gevoel van controle verlies uiteindelijk zal verminderen en weg zal gaan zodra die bal echt op het droge ligt. Want zodra deze bal daar ligt, zal je de bal niet meer onder water te hoeven duwen.

Vertrouw erop dat het gevoel van controle verlies uiteindelijk zal verminderen en weg zal gaan zodra die bal echt op het droge ligt. Want zodra deze bal daar ligt, zal je de bal niet meer onder water te hoeven duwen.
Vertrouwen er op dat zodra jij toestemming geeft aan jezelf om te eten wat je wil, om te doen wat jij wil – jij veel meer rust rondom voeding gaat creëren en daarbij ook de ruimte creëert om in je lichaam te komen. Jij kunt dit.
Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan met het overwinnen van de eetbuien? Check dan mijn online masterclass, link in de bio! Daarnaast ben ik hard aan de slag met de online cursus: ‘Intuïtief eten’. Bijna online!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.