Ga ik mee in de dieet cultuur?

Het is eind januari. Het voelde als een nieuw begin, 2020. Misschien ben je wel begonnen met goede voornemens – en twijfel je de laatste dagen of deze wel echt haalbaar zijn. Of heb je een andere keuze gemaakt dit weekend waardoor je, volgens jezelf, hebt bewezen dat je het niet kunt. Dit goede voornemen jou nooit gaat lukken.

Misschien had je met jezelf afgesproken dat januari een maand zou zijn van veel sporten en gezonder eten. Dat je even niet zou drinken. Je voelde je opgeblazen door december. Restricties opleggen rondom eten leek de enige oplossing. Want iedereen doet dit toch?

Ik begrijp het. Je wordt er continue aan herinnerd door social media en advertenties dat januari staat voor een nieuw begin. Voor veel sporten, en alles compenseren van de feestdagen.
Je was zo blij dat je tijdens de feestdagen die restrictie hebt los kunnen laten en alles durfde te eten – ook al kreeg je buikpijn. Dat je rust durfde te nemen. Even niet die drang had om te bewegen. En nu is het januari, en wil je dat zware gevoel uit je buik krijgen.

Ben ik restrictie aan het opleggen als ik zeg dat ik goed voor mezelf wil zorgen? Als ik even nee zeg tegen een wijntje en dat stuk taart? Als ik weer veel wil gaan bewegen na een maand lang bijna niets te hebben gedaan? Is dit meegaan in de dieet cultuur?

Ik zie je. Deze vragen en onzekerheid heb ik ook een lange tijd gehad. Ik weet hoe dit voelt. De druk. De angst. De frustratie.
Maar ook de wil om te veranderen. Een frisse start te maken. De berichten tot je nemend dat de enige manier om dit te doen is om af te vallen – om minder plek in te nemen.

Zelfliefde als doel – zoekend naar vernieuwing.

Het is moeilijk en frustrerend om te weten wat goed is.

Misschien kunnen we dit jaar in iets groters stappen. Laten we alle ruis eens verwijderen. Vastbesloten de stap zetten op de weg waarin kuilen liggen, en waarop we bergen tegen komen. Accepteren dat we het bij het verkeerde eind kunnen hebben. Accepteren dat we soms ons patroon en die van de maatschappij moeten doorbreken. Het willen loslaten van de schaamte over ons lichaam wat continue terug lijkt te komen.

Je lichaam is fantastisch. Erken dit. Luister ernaar. Laat het zien. ✨

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.