Ga door de angst heen

Ik zou 10 jaar geleden niet weten wat ik met mezelf aan moest als ik 2-3 dagen niet tot weinig zou kunnen/mogen bewegen maar wel zou moeten eten. De overtuiging dat ik moest bewegen om te eten zou ervoor zorgen dat ik moeite zou hebben met eten en onrustig zou worden door de drang om te bewegen.

Bang om dik te worden. Bang om aan te komen. Bang om controle te verliezen.
Herken je dit?

Wat ik heb geleerd en waar ik mezelf in heb getraind – en dit heb herhaald – is door deze angst heen gaan, begrijpen waar deze vandaan kwam én hoe ons brein werkt. Hieronder een aantal tips:

1. Wat is de angst?
2. Wat voor overtuiging zit er achter de angst? (Wat geloof je?)
3. Waar komt deze overtuiging vandaan?
4. Hoe kan ik dit trauma/deze gebeurtenis/deze overtuiging die ik ben gaan geloven een plekje geven?

Overtuiging – gevoel – emotie – handeling – gedrag. Dit is hoe ons brein werkt. De herhaling van een handeling zorgt ervoor dat we gaan geloven dat dit het enige is wat we kunnen doen om te overleven. Je brein wil jou uit oncomfortabele situaties houden, omdat je dan kwetsbaar bent. Kwetsbaarheid is voor je brein minder alert zijn, waardoor je sneller een prooi bent. Het oerinstinct van ons brein is ons in leven houden en denkt dat het jou in leven houdt door in dit patroon door te gaan en jou angst te laten voelen zodra je uit dit patroon gaat.

1 van de dingen die jij kan doen is dit patroon te doorbreken door in de angst te gaan zitten, erdoorheen te gaan en hierdoor jouw brein te laten geloven dat dit veilig is. Door het oncomfortabele heen ademen, jezelf een schop onder de kont geven, overtuigingen omzetten, in je verleden duiken en dit een plekje geven door het er te laten zijn ipv het te moeten fixen door weg te lopen en dit herhalen. Want door weg te lopen blijft het je achtervolgen. Door stil te staan is het er, heb je de mogelijkheid om het er te laten zijn en jezelf te bewijzen dat het er MAG zijn. Dat het niet eng is en je juist verder komt als je de emotie en het gevoel er laat zijn.

Dank voor alle lieve berichten – waardeer al jullie lieve woorden. Het gaat goed, heb wel pijn – en beetje spanning voor de uitslag – maar ik zit in een positieve flow. 🤍

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.