Extreme honger deel 1: wat is het en wat kan ik eraan doen?

Extreme honger komt vaak voor bij het herstellen van een eetstoornis. Naast het vele vocht vasthouden wordt extreme honger gezien als 1 van de meest angstaanjagende symptomen van herstel.

In herstel kan extreme honger elk moment opkomen. Het varieert bij iedereen hoe lang het duurt. Extreme honger:

 1. Kan beginnen bij dag 1 van herstel
 2. Kan beginnen na een paar weken
 3. Hoeft niet te gebeuren
 4. Kan een paar maanden duren, of maar een paar weken
 5. Kan opkomen, stoppen, opkomen, stoppen gedurende het herstelproces
 6. Kan opkomen nadat jij je streefgewicht hebt behaald
 7. Kan het gehele proces blijven van start tot het behalen van je streefgewicht zonder ook maar weg te gaan.

En mocht ik hierboven iets wat jij wel ervaart niet beschreven hebben, wil ik je hierbij geruststellen dat, wanneer het bij jou ook opkomt, dit compleet normaal is.

Gedurende deze periode wil je (en heb je ook) veel meer nodig dan de algemene richtlijnen die in herstel worden gegeven. Je zal jezelf erop betrappen dat je rond de 6000 tot 10000 calorieën per dag naar binnen werkt. Dat kan voor paniek zorgen. Het zorgt er ook vaak voor dat je blokkeert door jouw eetstoornis gedachten. Bijvoorbeeld dat er wordt gegeten voor de verkeerde redenen (emoties, eten om te eten etc.).

De vijand van extreme honger is een beperking van de voedselinname, dit zal je naar een terugval trekken. Niet het reageren op de extreme honger zelf.

Er is zeker een optie dat je geen extreme honger ervaart waardoor het proces van herstel gestaag verloopt bij het ophogen van de calorieën boven 100-200 kcal het minimum. De overgrote meerderheid krijgt echter wel extreme honger.

Het is een unieke ervaring doordat het spijsverteringsstelsel vaak moeite heeft om de vraag naar voeding bij te houden. Velen beschrijven het als “Ik heb geen honger, maar ik heb honger”, of (omdat de emoties zo moeilijk onder woorden te brengen zijn) zullen ze het definiëren dat ze gewoon uit verveling eten. Ik zal ingaan op de wetenschap van hyperfagie (extreem eten in herstel) in deel 2 van deze serie.

Meestal, wanneer er geen eetstoornis aanwezig is, bestaat er een balans tussen de energiebehoefte en de complexe signalen die uit zowel het spijsverteringsstelsel als alle andere delen van het lichaam komen. Het fysieke volle gevoel van het spijsverteringsstelsel werkt samen met de veel meer mysterieuze en complexe verzadiging die door de cellen van het lichaam wordt ervaren.

De signalen die de hersenen ontvangen met de vraag of het spijsverteringskanaal fysiek in staat is om meer voedsel te verwerken of niet kan het beste worden omschreven als het gevoel van “verzadiging”.

De signalen die de hersenen ontvangen om te zien of er voldoende energie aanwezig is in het lichaam creëren de ervaring van verzadiging. Het impliceert ook een emotionele respons waardoor het neuraal patroon in je lichaam de veeleisende actie versterkt.

Voor mensen in herstel is het spijsverteringsstelsel op verschillende manieren enigszins geatrofieerd: de maag kan gastroparese aan het uitvoeren zijn (drastisch vertragen van het legen van de inhoud in de dunne darm om te proberen maximale energie te onttrekken van het te weinig aan voedsel wat binnenkomt); de enzymproducerende enzymen lopen op halve snelheid (opnieuw om energie te besparen); en de bacteriële kolonies in de dikke darm (de goede) zijn ook afgebroken vanwege onvoldoende energie.

Zodra je begint met eten volgens de aanbevolen minimale richtlijnen maakt het spijsverteringsstelsel nogal een inhaalslag. En als dat samenvalt met de cellen in het hele lichaam die een enorme inhaalslag van energie eisen om schade te herstellen, ervaar je tegelijkertijd volheid en honger, wat natuurlijk verontrustend is.

Het spijsverteringsstelsel zendt verwoed boodschappen naar het brein: “Ik ga zo snel als ik kan hier” en de cellen in het hele lichaam schreeuwen naar het brein: “Meer energie nu!” Nogmaals, de wetenschap hierachter zal onthuld worden in Deel 2.

Reageer altijd op het gevoel van honger en geef nooit toe aan de wil om je voedselinname te beperken. Eet voedsel dat zeer calorierijk is (veel ultra verwerkt, fastfoodopties zijn geweldig voor deze fase), snack voortdurend noten en zaden en eet kleine maaltijden om het spijsverteringsstelsel weer op gang te doen laten komen en te laten herstellen.

Samenvattend: je kunt extreme triggers van honger krijgen. Je zal jezelf moeten voorbereiden en jezelf herinneren aan de volgende feiten zodra dit gebeurd:

 1. Je blijft niet voor onbepaalde tijd 6000-10.000 calorieën per dag eten. De overtuiging dat je hieraan zou moeten “wennen” of dat je nooit zou kunnen stoppen zijn kort gezegd niet waar.
 2. Je lichaam heeft echt zoveel energie nodig!

Een dagelijkse dosis afbraak van je lichaam wordt stap voor stap hersteld.

Stel je eens een volledig gestikte zoom van een rok voor. Echter zijn er altijd vijf steken van de zoom die aan het eind van de dag zijn afgeraffeld en die in de avond moeten worden dichtgenaaid.

Na slechts een paar maanden van beperkend eetgedrag van welke aard dan ook is de zoom nu overal afgeraffeld. Overal ontbreken steken en hangen er lange losse draden die nog meer van de zoom kunnen ontrafelen.

Nu beslist de eigenaar van deze rok dat ze de draad zal wegdoen en de hele puinhoop zal repareren. Maar ze ​​blijft de rok elke dag dragen en die vijf steken moeten nog steeds aan het einde van de dag worden gemaakt.

Als ze continu aan de draad blijft trekken om de gebruikelijke vijf steken die al een lange tijd aan het einde van de dag zijn afgeraffeld weer te bevestigen zal die zoom nooit volledig gerepareerd worden en zal de rok blijven verslechteren – lees dit verhaal eens als een analoog voor het dagelijks innemen van ongeveer 2000 calorieën om je lichaam te ‘herstellen’ van een eetstoornis.

Als ze er meer nieuw draad aan toevoegt kan ze een aantal van de andere steken bijwerken waardoor deze aan het einde van de dag niet meer losgaan. Dit is een analoog voor elke dag het eten van de aanbevolen richtlijnen om te herstellen van een eetstoornis.

Als ze nog meer nieuw draad toevoegt om sommige van de gebieden te herstellen waar losse draden de hele zoom kunnen ontrafelen, dan is dat extreme honger.

Omdat het de rok van de vrouw in essentie het lichaam is en we niet kunnen zien welke zoom zij moet repareren, gaan we gewoon verder met de vraag naar meer draad wanneer het op is.

De natuur haat een Vacuum-Aristoteles

Extreme honger komt doordat je lichaam niet alleen de noodzaak aanpakt om het gewicht te herstellen naar het ‘juiste’ streefgewicht, het moet ook veel fysieke schade van jouw lichaam herstellen wat optreedt wanneer je energietekorten creëert.

Wanneer je de energie-inname beperkt en/ of energietekorten creëert door teveel inspanning, reageert het lichaam op dat vacuüm als volgt: het stopt alle biologische functies die het kan om energie te besparen en neemt energie uit vetweefsel, botten, spieren, organen en zenuwen om de leegte te vullen.

Je beschadigt in essentie de kerncentrale en steelt grondstoffen. Als je alleen de grondstoffen aanvult is dat niet goed genoeg. Je moet ook extra materialen en bemanning meenemen om de schade aan de energiecentrale te herstellen. Anders kunnen de grondstoffen nog steeds niet effectief worden omgezet in energie.

En in het midden van dit hele restauratieproject moet de centrale nog enigszins operationeel zijn. Dat is de reden waarom extreme honger op komt zetten.

Kijk eens naar extreme honger als het inhuren van een bemanning van 25 jongens om beschadigde apparatuur in de fabriek te repareren terwijl de fabriek nog steeds voorziet in de basisbehoeften aan elektriciteit.

Kijk eens naar het ontkennen van deze extreme honger als erop aandringen dat 1 man kan werken aan de beschadigde apparatuur terwijl de fabriek de stad nog steeds voorziet van dezelfde basiselektriciteitsbehoeften.

Die ene man klaagt elke dag bitter over die defecte bout op het apparatuur die hij maar blijft repareren maar dat dit het enige is wat hij kan doen. Terwijl je de stad blijft voorzien van elektriciteit blijft die bout breken en kan hij niet bij alle achterliggende problemen komen.

Ik denk dat ik op dit moment zoveel mogelijk verschillende anologen heb gedeeld om uit te leggen wat de reden is dat extreme honger optreedt in het herstelproces van een eetstoornis. Dat het bijna iedereen overkomt en waarom het van cruciaal belang is om te reageren op die vraag naar energie.

*Een artikel vertaalt van edinstitute.com. Je kunt het oorspronkelijke artikel hier vinden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Mooi geschreven!
  Deze honger is heel herkenbaar voor mij! Ik ben nu aan het herstellen van mijn ondergewicht maar ik denk de hele tijd aan eten, en geef ook vaak toe aan veel ongezond eten.
  Maar wat at jij op een dag om die 2500 calorieën op zijn minst binnen te krijgen?