Eigenlijk werd ik bewuster

Ik kan mij nog herinneren dat, toen ik in behandeling ging, het leek alsof de eetstoornis nog heftiger begon te worden. Alsof de gedachten sterker werden en ik werd overspoelt met nog meer drang. Maar eigenlijk werd ik bewuster.

En naarmate ik had gekozen om all in te gaan in mijn herstel, merkte ik alsof de eetstoornisstemmen nog meer aan mij gingen trekken. Maar wat ik altijd uitleg aan cliënten is het volgende:

Het is alsof je met een jengelend kind in het snoepjes gangpad van de supermarkt staat. Het wil snoep, maar jij zegt dat dit niet mag. Het kind blijft jengelen totdat jij het snoep geeft. Het blijft krijsen, maakt zichzelf belachelijk door op de grond te gaan zitten.

Maar is het dan de oplossing om mee te gaan en wel snoep te geven? Zodra je hiervoor kiest zal het een patroon ontwikkelen van, supermarkt = snoep krijgen, dus zal dit patroon worden herhaalt.

Of.. Is het bij je standpunt blijven. Het kind na doen, om te zien hoe belachelijk het eigenlijk is om op de grond te liggen jengelen? Als eerste wordt het jengelen erger, maar het kan niet altijd door blijven gaan. Uiteindelijk zal het wel geaccepteerd worden dat er nee wordt gezegd.

Want, je zenuwstelstel zal willen reageren of zich compleet stil willen leggen zodra de eetstoornis gedachten erger worden. Vergeet in de meest moeilijke en zware momenten niet dat je werkt om te hele. Dit wil zeggen dat je je brein compleet aan het herprogrammeren bent als het gaat om wat voor acties je onderneemt uit gedachten.

Want, gedachten zijn maar gedachten.
Niet alle gedachten zijn helpend.
Niet aan alle gedachten hoeven een actie als gevolg te hebben.

Sommige gedachten zijn oude alarmbellen die jij vroeger nodig had om veilig te zijn, en je hebt in het nu nieuwe manieren ontdekt of bent nieuwe manieren aan het ontdekken zodat je deze oude alarmbellen niet meer nodig hebt – en misschien was er vroeger gevaar, maar in het nu niet meer.

De volume van de niet helpende gedachten zal omlaag gaan zodra jij een nieuwe manier van reageren hebt ontdekt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.