Een negatief lichaamsbeeld gaat niet weg door je lichaam te veranderen

Een negatief lichaamsbeeld gaat niet weg door je lichaam te veranderen. Het gaat niet weg door af te vallen en minder te wegen. Het gaat niet weg door je lichaam te manipuleren en uit te de weg te gaan.
Een negatief lichaamsbeeld wordt minder, en gaat misschien wel weg, zodra je je gaat realiseren dat je huidige lichaamsbeeld een symptoom is van jij die gelooft dat jij niet genoeg bent, zoals jij bent.

Een tijdje geleden had ik met een vriendin erover hoe lekker wij in ons lichaam zitten en dat wij allebei geen slechte lichaamsbeeld momenten meer hebben. We omarmen wat we zien en dat geeft zoveel rust. Ik heb zeker wel dagen dat ik mij minder voel maar ik weet heel goed dat dit niets te maken heeft met hoe mijn lichaam er uit ziet. Het kan zijn dat ik moe bent. Of verdrietig. Of dat ik ongesteld moet worden. Of misschien wel angstig over de toekomst – maar ik herken deze gevoelens en weet dat ik mijn lichaam hiervoor niet de schuld hoef te geven.

De grootste en mooiste vorm van zelfwaarde en zelfliefde is het bewust worden van het feit dat jij goed genoeg bent, zonder dat jij iets behaald hebt. Je bent goed genoeg. Je WEET en GELOOFT dat je niets hoef te veranderen op dit moment.

Op het moment dat ik mijn leven minder liet afhangen van mijn lichaam, draaide mijn leven zich 180 graden om. De momenten dat ik dingen deed, en dingen doe, die mijn leven fijner, rustiger en vol omarming doen laten voelen merkte ik dat dit was wat ik een lange tijd wilde.

En nee, het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar het verschil is dat op de donkere dagen ik de ruimte heb om mijzelf af te vragen wat er aan de hand is en wat ik nu precies voel – en ik dit gevoel er kan laten zijn zonder in paniek te raken. Dat ik niet meer grijp naar eten, of controle rondom eten. Dat ik niet naar de gym ga voor een sportsessie – of wat voor pijnlijke manier van coping ik ook gebruikte.

Ik vraag wat mijn lichaam nodig heeft. Ik vraag haar hoe ze zich voelt. Mijn lichaam en ik zijn 1. Mijn lichaam en ik zijn liefde.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.