Een eetstoornis is GEEN gewichtstoornis

Ik krijg veel vragen van ouders, vrienden, familieleden, broers en zussen van iemand met een eetstoornis. Heb je tips? Hoe kan ik er nu het beste mee omgaan? Wat is een eetstoornis nu eigenlijk?
De afgelopen tijd heb ik ook meerdere keren een eenmalig adviesgesprek gegeven aan ouders, in dit gesprek adviseer ik en creëer ik meer duidelijkheid over een eetstoornis en hoe zij het beste hun zoon of dochter kunnen steunen. Het advies wat ik het meeste meegeef is het volgende:

Een eetstoornis is GEEN gewichtsstoornis.
Het is een mentale blokkade wat kan leiden tot gewichtsverlies, aankomen in gewicht OF geen enkel verschil in gewicht.
Het gewicht (afvallen/aankomen) is een bijwerking van deze blokkade.
Mocht iemand met anorexia aankomen, wil dit niet zeggen dat het beter gaat en dat diegene gelijk is hersteld. ‘Je lijkt gezonder’, ‘Wat zie jij er goed uit’ – lijken misschien positieve opmerkingen maar kunnen voor iemand met een eetstoornis juist als triggerend worden ervaren. Probeer de focus op het uiterlijk weg te nemen. Iemand met een eetstoornis is daar al 24/7 mee bezig.

Een eetstoornis gaat dus veel dieper dan alleen maar gewicht. Het is een copingmechanisme geworden. Een manier om met bepaalde emoties, gevoelens etc. om te gaan. 9 van de 10 keer gaat het dus helemaal niet om gewicht – het gaat om de diepere laag. Als omgeving kun jij heel helpend zijn, juist als je de focus op gewicht en uiterlijk verlegd. Probeer niet met het gewicht bezig te zijn, maar juist degene te zien als persoon. Als degene die jij liefhebt. Waarvoor jij door weer en wind zou willen gaan om diegene weer gelukkig te gaan zien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.