Een collega is aan het afvallen en dit voelt als een grote trigger.

Vraag:
Een collega van mn bijbaantje is momenteel bezig met afvallen en deelt dat ook veel op het werk. Nu vind ik dat niet perse heel erg (ik vind het jammer dat ze zo over zichzelf denkt en dat ze moet veranderen om een bepaald ideaal te bereiken en dat heb ik wel eens gezegd), maar soms worden bepaalde dingen genoemd die ik triggerend vind (heb zelf een eetprobleem gehad toen ik 18 was), zoals getallen in de vorm van verloren gewicht, huidige gewicht, kcal etc. Ik kan het vrij snel relativeren, maar ik merk dat ik het gewoon niet fijn vind dat het benoemd wordt en ik merk dat ik er toch over na ga denken/het vergelijk met mezelf. Het zet niet aan tot destructief gedrag, maar toch. Nu heb ik 2 vragen haha. Enerzijds vind je dat ik van haar mag vragen of ze bijv wil stoppen met het noemen van die getallen? En twee hoe ga je hier mee om, want ik merk dat ik het lastig vind om dr te supporten, omdat ik weet hoe het ook verkeerd kan gaan? X

Ik ken dit gevoel zo goed én deze vraag krijg ik heel vaak.
Dit gevoel had ik ook in m’n eigen eetstoornis – maar nu niet meer. En hoe ik dit heb gedaan?
Door op mezelf te focussen en me te herinneren dat ik dus verder ben dan diegene.
Het afvallen is iets van haar. Niet iets van jou. Het waarde hechten aan gewicht en uiterlijk is wat zij doet. Zij vindt het belangrijk – jij niet (meer). Ik denk dat zij bevestiging nodig heeft dat ze het goed doet dus eigenlijk heel onzeker is. Je kunt er op een veilige manier mee omgaan door te zeggen dat je haar mooi vind. Zoals ze is en wie ze is.
Je kunt nooit iemand vragen om zich aan te passen aan jou, maar je kunt wel je eigen gedachten en overtuigingen hierover aanpassen. Wat is het wat zij triggerd? Vaak is het een reflectie van je eigen gevoel, gedachten en/of onzekerheid.
Je kunt altijd zeggen dat je dit ook een tijdje hebt gehad en je in een eetstoornis bent beland en dat je er bent voor haar zodra zij merkt dat dit ook gebeurd.
Nogmaals: je kunt niet verwachten dat iemand zich gaat aanpassen en we moeten dit allemaal eerst zelf inzien – door op ons bek te gaan bijvoorbeeld- voordat we verandering gaan creëren. Dus vraag jezelf eens af: wat is die spiegel die zij MIJ voorhoudt? En wat is het wat ik hiervan kan leren?
Snap je een beetje wat ik bedoel? Hoop dat je hier iets mee kunt. In een gesprek is dit echt een punt waar ik vaak aan werk. Deze vragen komen heel vaak in gesprekken voorbij.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.