Een andere kijk op angsten/depressie/paniek aanvallen

Vandaag wil ik jou graag meenemen in een andere kijk op paniek aanvallen, angsten en depressie. 5 jaar lang ben ik nu aan het coachen bij eetproblemen/depressies/veranderingen creëren op verschillende gebieden in het leven. In deze 5 jaar heb ik een verschijnsel in herstel en groei vaker terug zien komen.

Waar ik vaak op hamer, en waar ik veel in coach is het herstellen van delen van onszelf welke wij in het verleden hebben gelaten. De tijden dat we jonger waren en er trauma’s op ons pad zijn gekomen. Alles, van de grote dingen, tot aan het in de steek gelaten voelen door je ouders omdat je niet gehoord werd, of het gezicht wat je vader vaak liet zien toen je tussen de 1-3 jaar oud was – dit kan allemaal trauma veroorzaken. En wanneer trauma op ons pad komt. Wanneer we pijn hebben, ons kwetsbaar voelen, in de steek gelaten worden, genegeerd worden- passen we ons aan. We passen ons aan, aan de mensen die voor ons zorgen.

Waarom?

We hebben hun emotionele toevoer nodig. Want deze emotionele toevoer is als eten – zonder dit, gaan we dood. En als we jong zijn doen we bijna alles om deze emotionele toevoer te verkrijgen. We beslissen, vaak zonder dat we het door hebben, dat bepaalde delen en aspecten van onszelf deze toevoer zullen stoppen, waardoor we deze onderdrukken.

Naarmate de tijd verstrijkt gaan we deze delen van onszelf vaak als ‘slecht’ labelen, en voelen we schaamte en schuld zodra deze gedeelten naar voren komen, later in ons leven. Zodra we opgroeien en deze gedeelten van onszelf die wij naar de achtergrond hebben gepusht, blijven negeren en weg blijven duwen merken we dat we dit niet langer volhouden. Dit zijn dit de momenten dat dingen niet goed gaan en we in een soort van crisis terecht komen. Of we worden ziek. Of we creëren een eetprobleem/depressie.

Het doel van deze momenten is om ons wakker te maken en de focus te leggen op de gedeelten van onszelf die wij zijn gaan onderdrukken.

Het vergeten van delen van onszelf is traumatisch waardoor we verschillende dingen gaan voelen als angsten, depressie, paniekaanvallen etc. Zodra er medicijnen bij komen zullen we alleen de boodschap verdoven – maar de echte kern van het probleem zal niet worden opgelost.

Velen van mijn coachees en van jullie vragen hoe ze van deze gevoelens af kunnen komen, alsof we deze kunnen amputeren of een pil in kunnen nemen zodat deze weggaan. Maar, dit is niet de goede benadering. We willen de jonge en vergeten stukken van onszelf hervinden en deze meenemen in het nu. We willen deze vergeten stukken omarmen, in het nu – zonder deze weg te stoppen en zonder dat deze niet worden gelooft.

We willen deze stukken een plekje geven aan tafel, zodat ze daarbuiten kunnen komen en deze kunnen integreren met jou. Het hervinden en terugeisen van deze jongere stukken is erg waardevol, en erg nodig in het proces van het helen van een trauma.

Je kunt niet van jezelf houden, als jij jezelf niet bent. En, een groot stuk van het jezelf zijn is het integreren van de verloren en vergeten stukken van jouw persoonlijkheid welke je een lange tijd hebt weggestopt voor een goede reden. Een simpele manier om te starten hiermee is pauzeren wanneer een paniekaanval, angst, depressie etc. naar voren komt – en te starten met schrijven wat er in je opkomt, zonder over deze stem te oordelen.

Het kan heel helend zijn om de vergeten stukken van jou een stem te geven, want deze hebben zij nooit gehad. Het is prachtig om te zien wat er kan gebeuren zodra jij deze stukken die jij een lange tijd hebt weggestopt van jezelf weer gaat integreren. Neem vandaag de stap om deze stukken een stem te geven door te schrijven en een dialoog aan te gaan met de oude ik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.