Positieve affirmaties herhalen om jouw lichaamsbeeld te helen werkt niet. In ieder geval niet wanneer je ze niet écht geloofd en jouw gedrag er niet bij aansluit. In dit artikel neem ik je mee in mijn ervaring met positieve affirmaties om mijn lichaamsbeeld te helen. 

Met positieve affirmaties herhalen, heel jij je lichaamsbeeld niet

Toen ik 15 was ging ik in therapie voor een eetstoornis en een depressie. In die periode walgde ik van mijn lichaam en van mezelf. Op een gegeven moment kwam ik bij een lichaamsbeeld therapeut (ik weet niet eens meer hoe ze dit noemen en dit maakt ook niet uit) waar ik door haar voor de spiegel werd gezet, waarna zij mij positieve affirmaties liet opnoemen.

Ik stond daar, ontzettend ongemakkelijk en met een groot gevoel van onveiligheid, voor de spiegel tegen mezelf te herhalen: ‘‘Ik houd van mezelf’’ en ‘’Ik ben waardig’’. Het enige wat ik wilde was wegrennen. 

Ik wilde mijn therapeut geloven. Ik wilde haar ook laten zien dat ik het echt probeerde en mijn best deed. Dus ik stond daar. Glimlachend, kijkend naar mezelf, terwijl ik deze uitspraken herhaaldelijk hardop tegen mezelf uitsprak. Wensend dat deze uitspraken mij zouden fixen.

Ik oefende thuis. ‘’Blijf deze uitspraken 3x per dag 3x herhalen en je zal ze gaan geloven.’’ Ik bleef maar hopen dat wat zij zei ook echt waar was. Maar dit gebeurde nooit. 

Heel eerlijk? Positieve affirmaties hebben altijd een beetje geforceerd gevoeld voor mij. Het voelde nooit authentiek, en eigenlijk een beetje awkward. Dit komt omdat ik merk het meer helpend is om realistisch te denken en juist krachtigere/laagdrempelige uitspraken te gebruiken.

Ik voel dit als mens zijnde, maar ook uit ervaring met het begeleiden van cliënten in eetstoornis herstel, intuïtief eten, lichaamsbeeld en trauma.

Mocht je in een duistere periode of in een overweldigende zwaarte zitten, voelen positieve affirmaties als grote leugens. Koelbloedige leugens zelfs.

Maar weinig mensen durven dit toe te geven. Het is alsof we zo graag willen geloven dat positief denken – geforceerd positief denken – werkt en zal gaan werken. Dus we blijven maar herhalen: ‘’Ik doe mijn best!” en ‘’Ik houd van mezelf!” of ‘’Ik ben goed genoeg!’’. Terwijl je het gevoel van falen hebt omdat het niet lijkt te werken voor jou. Dat je bang bent dat het voor iedereen werkt, behalve voor jou.

Ik ontken de kracht van woorden zeker niet. Woorden en taal is extreem belangrijk en is ook een heel groot deel van het werk wat ik doe met mijn cliënten en in de Zelfhelerscirkel.

Maar toch, iedere keer als ik hierover deel met mijn 1:1 cliënten proberen ze hier tegenin te gaan. Want er wordt zoveel gedeeld over hoeveel positief en negatief denken invloed heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Maar geloof mij, het is niet zo zwart/wit (zoals niets in deze wereld).

Als je gelooft dat jouw positieve affirmatie een leugen is, gaat het niet werken.

Stel; jouw doel is om je lichaam(sbeeld) te accepteren. Omdat je struggled met Body Dysmorphia – ik werk niet met diagnoses omdat het symptomen zijn en geen oorzaak is of iets is wat je moet oplossen, maar ik weet dat deze diagnose wel veel voorkomt. 

Dat is een mooi doel en een levensveranderende ervaring, maar je kunt niet van jezelf verwachten dat je je lichaam elke dag zonder moeite accepteert. Er komen nog steeds gebeurtenissen in je leven die je raken en die je projecteert op je lichaam. En je krijgt nog steeds momenten dat je je niet lekker voelt, in de spiegel kijkt en daarbij een negatieve gedachte krijgt. 

Mocht je op een plek staan waar je je lichaam haat, is het direct doorgaan naar acceptatie gewoon onmogelijk. Als je denkt dat het doel is dat je altijd je lichaam moet accepteren en lief moet hebben, ga je je gefaald voelen op de dagen dat een positieve affirmatie onwaar en onmogelijk voelt om te integreren.

Het kan dan – op dat moment – fijn voelen om herhaaldelijk tegen jezelf te zeggen ‘’Ik houd van mijn lichaam.’’ En misschien voelt het zelfs helpend. Maar al snel zal het gewoon ruis op de lijn worden. En na een tijdje merk je op dat je eigenlijk niet écht van je lichaam houdt of accepteert. En dat de manier hoe jij je lichaam behandelt, helemaal niet liefdevol of respectvol is. En dan opeens ga je twijfelen en krijg je het idee dat je al die tijd hebt gelogen tegen jezelf. 

En als jij ook maar een beetje lijkt op mijn cliënten, dan voel je je daarna al snel gefaald. Het is niet jouw fout. De affirmatie was gewoon een te grote drempel, waar nog andere drempels voor liggen om overheen te stappen.

Als je je gedrag niet verandert, gaat het niet helpen.

De affirmatie: ‘’Ik houd van mijn lichaam’’ heeft back-up nodig van actie en verandering in gedrag. Gedrag wat in lijn staat met de overtuiging zelf. Als jij jezelf in hetzelfde gedrag houdt wat dit geloof ontkent, zal het nog moeilijker worden om de positieve affirmatie te geloven en te integreren in je leven.

We hebben het nodig om zowel naar je gedachten als naar je gedrag te kijken. Het is een goede oefening om het volgende aan jezelf te vragen: ‘’Wat voor gedrag staat in lijn met deze affirmatie?” en ‘’Hoe kan ik mezelf laten zien wat ik wil geloven?’’

Als er geen werk wordt gedaan aan interne acceptatie, liefde, zelfrespect en zelfcompassie gaat het niet werken.

Zodra we positieve affirmaties gebruiken, hebben we vaak liefde, acceptatie, zelfrespect of zelfliefde als doel. Maar om een affirmatie te geloven, hebben we het nodig om te geloven dat we liefde en zachtheid waard zijn. Als jij blijft vasthouden aan de waarheid dat je het niet waard bent om liefdevol, zacht en aardig behandeld te worden, zal de affirmatie leeg en onwaar blijven.

Daarnaast, als ons zenuwstelsel niet gereguleerd is en zodra we niet in verbinding staan met ons lichaam, onze gevoelens en emoties – zullen affirmaties nooit tot de kern worden geloofd.

Dit is hoe ik affirmaties gebruik:

Ik start eerst met mezelf afvragen wat het doel is. Laten we eens bij het lichaamsbeeld voorbeeld blijven: ‘’Ik wil mijn lichaam liefhebben.’’

 • Hoe zou het zijn/voelen, en hoe zou ik het ervaren om mijn lichaam lief te hebben? Hoe zou mijn leven eruitzien en wat is hier anders aan dan nu? Hoe weet ik dat ik dit daadwerkelijk geloof? Zou ik mij altijd zo voelen?
 • Welke overtuiging geloof ik nu over mijn lichaam?
 • Wat voelt mogelijk voor mij?
 • Kan ik een wereld en een leven voor me zien waarin ik me oké voel over mijn lichaam?
 • Voelt het mogelijk om mijn lichaam lief te hebben op dit moment?
 • Wat zou ik tegen mezelf zeggen zodra mijn lichaam liefhebben moeilijk voelt?
 • Wat kan ik DOEN om mijn lichaam liefde te tonen?

We kunnen starten met het weg-bewegen van:

 • Iets haten of haat voelen
 • Een mogelijkheid voelen om het neutraal te bekijken

En wel bewegen naar een plek waar de positieve affirmatie mogelijk voelt (vaak, niet altijd) en je mogelijk maakt om uit een affirmatie te handelen, door je gedachten en je gedrag.

Het is belangrijk om aan te kaarten dat geen positieve affirmatie de waarheid is voor de rest van je leven.

Je gaat je niet altijd, elke dag, fantastisch voelen over je lichaam zodra je dit oefent. Het doel is om acceptatie te omarmen en de ruimte te voelen voor het feit dat je mens bent en dus fluctueert. Het is feitelijk logisch dat we emoties projecteren op ons lichaam, dus mocht je een negatief lichaamsbeeld hebben, vraag jezelf eens: ‘’Hoe was mijn dag?” en ‘’Wat voel ik in mijn lichaam?”. Stap eens weg van de spiegel en keer naar binnen. Voel wat je voelt.

Als jij je affirmaties wil transformeren en vóór je wilt laten werken, zijn hieronder een aantal voorbeelden om dat te doen.

Mochten positieve affirmaties geforceerd, onhaalbaar of nep voelen, kun je deze aanpassen om ze meer realistisch te maken. In plaats van te zeggen ‘’Ik houd van mijn lichaam’’, probeer eens:

 • Ik ga proberen mijn lichaam liefde te tonen vandaag
 • Ik werk aan het liefhebben van mijn lichaam
 • Ik sta ervoor open om mijn lichaam vanuit liefde en respect te behandelen
 • Ik wil mijn lichaam liefhebben
 • Het zou bevrijdend voelen om mijn lichaam lief te hebben
 • Mijn lichaam is liefde waardig
 • Ik ben zoekende naar manieren om mijn lichaam lief te hebben
 • Mijn lichaam is liefde waardig
 • Ik voel dat ik mijn lichaam lief mag en kan hebben
 • Ik voel dat het helpend zou zijn om mijn lichaam lief te hebben
 • Ik ben op zoek naar gedrag wat in lijn staat met liefde voor mijn lichaam

Zoek er één uit die nu voor jou goed voelt en herhaal deze de komende 2 weken eens voor jezelf. Ik ben benieuwd wat dit met je doet! En mocht het mogelijk zijn voor je om, terwijl je dit doet, 3 somatic experience bewegingen te doen, doe dan het volgende:

 • Leg een hand op je buik en een hand op je hart, adem diep in door je neus en zucht met kracht uit. Herhaal dit 8 keer
 • Leg een hand op je hart en de andere hand omarmt je romp, adem diep in door je neus en adem naar je diafragma. Herhaal dit 8 keer
 • Zet druk op je ledematen, terwijl je jouw affirmatie herhaalt. Herhaal dit 3x

Door dit te doen is er al een actie uit liefde naar je lichaam!